Statyetten av Fredrik Ström, författare och politiker, har blivit vandaliserad. Barnbarnet Kåre Ström reagerar.
Statyetten av Fredrik Ström, författare och politiker, har blivit vandaliserad. Barnbarnet Kåre Ström reagerar. Bild: Johan Persson

Statyett vandaliserad: ”Måste värna kulturobjekt”

På Brearedsskolan står en statyett av politikern och författaren Fredrik Ström. Nu har den blivit vandaliserad. Något som får barnbarnet Kåre Ström att reagera.

ANNONS
|

Politikern, författaren och chefredaktören Fredrik Ström föddes i Breared 1880, för att hedra hans minne uppfördes en statyett, som sedan 1980 finns att se utanför Brearedsskolan i Simlångsdalen. Men redan förra året upptäckte Fredriks barnbarn, Kåre Ström, att statyetten vandaliserats.

– Det känns väldigt tråkigt. Det är respektlöst mot min farfar som person och mot offentliga kulturobjekt. Eftersom jag har sommarstuga här i närheten åker jag ofta hit när vi har besök. Det är fint att kunna visa andra statyetten. Men det känns inte alls roligt när den ser ut på det här sättet. Min farfar är ju bygdens son, då borde man värna detta kulturobjekt, säger Kåre.

ANNONS
Fredrik Ström är ”bygdens son”.
Fredrik Ström är ”bygdens son”. Bild: Johan Persson

Någon har hällt en kletig vätska över ansiktet på statyetten.

– Eftersom jag såg det här redan förra året försökte jag få kontakt med kommunen då. Men jag lyckades inte komma fram och få prata med någon ansvarig. Nu såg jag att det inte har åtgärdats, vilket känns tråkigt.

Vill inte röra vid den

Kåre Ström kommer ihåg när statyetten och även en minnessten uppfördes, för att hedra hans farfars minne.

– Vi var väldigt stolta och glada i familjen då, vi tyckte det var en fin gest. Men när nu statyetten ser ut så här är det inte roligt att ta med gäster för att visa upp den. Jag önskar så klart att den återställs till sitt ursprungliga skick.

Kåre har inte själv vågat röra statyetten för att se om det går lätt att få bort färgen.

– Nej, det vill jag inte. Det krävs stor kunskap för att veta hur man ska göra, om den torkat in och så vidare.

Inte vanligt med vandalisering

Joacim Eneroth är intendent för offentlig konst och samling i Halmstads kommun. Han kände inte till att statyetten stått vandaliserad så länge, däremot har fritidsverksamheten på skolan för en tid sedan anmält skadan.

– Jag fick precis höra om detta nu. Det är självklart att vi ska skicka ut någon som får undersöka vad som behöver göras, säger han och fortsätter:

ANNONS

– I Halmstad är vi väldigt förskonade när det gäller vandalisering av offentlig konst. Vi ser att konsten till och med kan få effekten att den typen av handlingar minskar.

ANNONS