Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Johansson har stor erfarenhet av kommunplanering och kommer i en digital föreläsning utgå från Halmstad framtidsplan 2050. Bild: Privat
Jörgen Johansson har stor erfarenhet av kommunplanering och kommer i en digital föreläsning utgå från Halmstad framtidsplan 2050. Bild: Privat

Statsvetare ger sin syn på Halmstads framtidsplan

Det planerade hotellet vid Österskans, Folkets parks framtid och en eventuell flytt av Örjans vall – antalet heta potatisar i Halmstad är många. I en digital föreläsning kommer statsvetaren och forskaren Jörgen Johansson, bosatt i Halmstad, ge sin syn på Halmstad framtidsplan 2050 och vad vi kan lära av tidigare erfarenheter.

Se hela föreläsningen här!

Föreläsningen anordnas av Halmstads Föreläsningsförening och kommer, med start klockan 15.00 i morgon onsdag, att kunna ses på hallandsposten.se.

Föreläsningen blir av allt att döma säsongens sista för Halmstads Föreläsningsförening. De två föregående, med USA-experten Frida Stranne och tidigare smittskyddsläkaren Anders Lindberg, har båda varit digitala och nått en stor publik.

Näst på tur är alltså Jörgen Johansson, statsvetare och forskare verksam vid Förvaltningshögskolan i Göteborg, som kommer att föreläsa med utgångspunkt från Halmstads kommuns framtidsplan 2050. Jörgen är bosatt i Halmstad och har tidigare arbetat på Högskolan i Halmstad.

Varför ska man lyssna på Jörgen Johansson?

– Vi har fokuserat på det här med framtidsplanen i Halmstad som har varit mycket i fokus och kommer att vara i fokus, bland annat genom folkomröstningen. Vi har bett honom att titta på hur vanligt det är med framtidsplaneringar i svenska kommuner och vilka erfarenheter man har, säger Hans Bengtsson, Halmstads Föreläsningsförenings ordförande.

Vilka förutsättningar finns att planera nya bostads- och rekreationsområden, när näringsliv och arbetsplatser snabbt förändras?

Vad kan vi lära av tidigare erfarenheter och forskning? Och hur kan medborgarna bli mer delaktiga i förändringsprocesser?

Det är några av frågorna som Jörgen Johansson tar upp under den 45 minuter långa föreläsningen.

– Det är inte vanligt att man uppnår målen man har satt upp. Halmstads kommun räknar med 50 000 fler invånare fram till 2050. Hur ska folk arbeta, hur ska man bo, vägar och skolor – det är en stor och viktig framtidsplan man har gjort, säger Hans Bengtsson.

Vilka delar av föreläsning blir mest intressanta, tror du?

– Hotellet vid Österskans, där det planeras en folkomröstning, kommer han att ta upp och hänga kvar i. Frågan är vad folk ska ha för inflytande, medborgarinflytande så att säga. Med Österskans så är det frivilliga sammanslutningar som har agerat. Men det är flera saker på agendan, Folkets park till exempel och Örjans vall som man vill flytta på.

Föreläsningen med Jörgen Johansson publiceras på hallandsposten.se i morgon onsdag den 14 april klockan 15.00 och kan därefter ses på HP:s sajt i två veckor.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här