Både Halmstads kommuns Jonas Bergman och Region Hallands Mikaela Waltersson välkomnar att staten inte tänker kompensera för ökade kostnader under coronapandemin, utan också göra satsningar på vården och äldreomsorgen.
Både Halmstads kommuns Jonas Bergman och Region Hallands Mikaela Waltersson välkomnar att staten inte tänker kompensera för ökade kostnader under coronapandemin, utan också göra satsningar på vården och äldreomsorgen. Bild: Roger Larsson och Henrik Holmberg/TT

Statliga pengar tas emot med öppna armar

Coronapandemin gräver djupa hål i många kommuners och regioners ekonomi. Att staten nu lovar att satsa mångmiljardbelopp på vården och äldreomsorgen och dessutom höja de generella statsbidragen välkomnas av både Region Halland och Halmstads kommun.

ANNONS
|

– Ökade statsbidrag och mer pengar till äldreomsorgen är något vi kommuner lyft och önskat länge, så det är bra att man lyssnat på oss. Det här är välkomna tillskott som gör det möjligt att lyfta blicken lite. Hur de tillfälliga pengarna ska användas får vi tänka till kring, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad.

När regeringen, Centerpartiet och Liberalerna på måndagen presenterade sin överenskommelse talade statsminister Stefan Löfven om ”en sjujäkla satsning på välfärden” och ”den största satsningen på svensk äldreomsorg någonsin”.

I kronor räknat handlar det om 10 miljarder i tillfälligt ökade statsbidrag, plus en årlig satsning på fyra miljarder till äldreomsorgen och fyra miljarder för att beta av uppdämda behov inom sjukvården.

ANNONS

Hundratals miljoner till Halland

När pengarna fördelas till kommuner och regioner kan Halmstad räkna med att få cirka 70 nya miljoner i generella statsbidrag och 40 miljoner till äldreomsorgen. För Region Hallands del handlar det om ytterligare cirka 120 miljoner i statsbidrag och 130 miljoner för att hantera uppskjuten vård.

– Vi vet att vi har en stor vårdskuld så det är förstås jättepositivt att vi får ett ekonomiskt tillskott, men jag skulle nog vilja avvakta och se vad som verkligen kommer med i höstbudgeten. Det är inte helt lätt att reda i vad som är nya och gamla pengar i sådana här löften, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Utöver måndagens mångmiljardsatsning har regeringen sedan tidigare lovat att regioner och kommuner ska kompenseras för de extrakostnader som uppkommit i samband med coronapandemin. Pengar kan sökas vid två tillfällen, i augusti och i november.

Ansökt om stöd för extrakostnader

– Vi har skickat in en ansökan på 153 miljoner och prognosen är att vi kommer att ansöka om ytterligare 184 miljoner i november. Våra extrakostnader handlar bland annat om smittskydd, läkemedel och ökade personalkostnader, säger Mikaela Waltersson.

Halmstads kommun har ännu inte skickat in någon ansökan, utan samlar ihop sina extrakostnader till november.

– Den senaste siffran jag hört är att vi ökat våra kostnader med 60 miljoner kronor. Det handlar exempelvis om skyddsutrustning, vikariekostnader, ombyggnad av lokaler och kostnader för coronatester till vår personal. Vi misstänker också att våra kostnader för ekonomiskt bistånd kommer att öka, säger Jonas Bergman.

ANNONS
ANNONS