Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppgifter som sprider missaktning om någon kan vara brottsliga, oavsett sanningshalten. Reaktionerna efter HP:s artikel om uthängningen av påstådda mobbare blev starka.
Uppgifter som sprider missaktning om någon kan vara brottsliga, oavsett sanningshalten. Reaktionerna efter HP:s artikel om uthängningen av påstådda mobbare blev starka.

Starka reaktioner på den offentliga skampålen för påstådda mobbare

Jennie sade ifrån. Killen hade trakasserat henne under lång tid. Orden föll inte helt politiskt korrekt, men budskapet till honom gick fram. Det räckte för att hamna på listan över Sannarpsgymnasiets mobbare.

Reaktionerna efter nyheten om mobbinglistan på Sannarpsgymnasiet är starka. Många av dem som hör av sig till tidningen hävdar att flera av de utpekade inte alls är mobbare.

Framför allt avsändarnas anonymitet och den ensidiga uthängningen väcker känslor. Ingen tar mobbare i försvar, men att hänga ut elever och inte ge dem en chans att bemöta anklagelserna fördöms i hårda ordalag.

En av gymnasiets rektorer, Kjell Eklund, var mycket tydlig i sin kritik när HP först berättade om den anonyma gruppens åtgärd:

”I stället för att vara en antimobbningsgrupp upplever jag att det de gör är precis tvärtom – hänger ut och kränker och mobbar människor som inte har någon möjlighet att försvara sig”, sade han.

Mår inte bra

Hallandsposten tvingades under onsdagen stänga kommentarsfältet och valde att plocka bort artikellänken från tidningens Facebooksida när allt för många personer skrivit kränkande kommentarer om de utpekade eleverna.

– Ungdomarna mår ju inte bra av dokumentet som skrivits och de mår inte bättre när de läser kommentarerna, beskrev en förälder som HP var i kontakt med.

En av de utpekade eleverna beskriver för HP att det som troligen gav en plats på listan var en situation som togs ur sitt sammanhang. Eleven som vi kallar Jennie valde att konfrontera en annan elev, som under en tid agerat gränslöst och kränkande. Jennie sade ifrån och i det sammanhanget användes hon ett ordval som inte var helt genomtänkt.

Händelsen låg av allt att döma till grund för den anonyma listans skapare, som ensidigt valde ut Jennie som en av gymnasiets 13 elever som ställdes vid den offentliga skampålen.

Nolltolerans

Sannarpsgymnasiet polisanmälde redan på tisdagen den anonyma gruppen som ligger bakom spridningen av listan över anklagade mobbare. Polisanmälan gäller förtal, som är ett ärekränkningsbrott.

Grunden i lagstiftningen kring förtal är att man kan dömas för brott till och med om uppgifterna som sprids är sanna. I vissa fall kan det vara försvarbart att sprida uppgifter som är missaktande för andra, men lagstiftaren tar sikte på betydligt allvarligare händelser och framför allt att det ska röra sig om myndiga personer.

Listans avsändare anger i sin förklaring till spridningen av uppgifterna att man anser att agerandet är försvarbart, för att komma till bukt med mobbning.

”Vi har nolltolerans” motiverar avsändarna.

”Stå till svars”

Men oavsett om det finns ett ädelt syfte eller inte kan alltså spridning av uppgifter som utsätter någon för andras missaktning betecknas som förtal.

Sannarpsgymnasiets rektor Kjell Eklund kommenterade också det eventuella syftet:

”Det här är absolut inte acceptabelt, det är moraliskt förkastligt och juridiskt åt helsicke. Den som är ansvarig ska få stå till svars för det här.”

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här