Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Equi Safe, tidigare a-staketet, har blivit svindlat av en återförsäljare och har nu krav på omkring två miljoner mot mannen. Bild: Jan Stohr

Staketföretaget svindlat av sin egen återförsäljare

Staketföretaget Equi Safe grundades som a-staketet utanför Halmstad 1986. Sedan dess ligger världen öppen och i hela Europa hålls hästar inhägnade med staketen av återvunnen plast. Men etableringen i USA har stött på allvarliga hinder. Återförsäljaren som skulle ta hand verksamheten där tömde kassan och lämnade landet.

Företagets vd Tomas Möller är djupt bekymrad. Den ekonomiska skadan är betydande. Men ännu värre är att ett stort antal kunder också blivit svindlade.

– Vi är ordentligt besvikna på den människan. Han har kostat oss mycket, säger Tomas Möller och öppnar upp för att berätta sin version av affärerna som skakar Equi Safe.

Mannen han pratar om är en Halmstadbo i 40-årsåldern som flyttade till USA efter en tung konkurs med miljonunderskott. Han och hans dåvarande kompanjon blev solidariskt ansvariga för stora delar av de konkursade bolagens underskott.

– Han har skott sig på vårt goda namn och företagets rykte. Det är något som man blir ganska bitter på, fortsätter Tomas Möller beskrivningen av den tidigare återförsäljaren.

– Han har kostat företaget väldigt mycket pengar, genom att han inte har gjort rätt för sig. Dessutom hade han en svensk kollega som var med och byggde upp verksamheten i USA som blev lurad på upp emot tio miljoner kronor. Pengar som han förskingrade.

”Var gömmer han pengarna?”

Vi återkommer till historien om kollegan, men först anklagelserna från Equi Safe:

– Han har de pengarna, men var han har gömt dem någonstans, det är frågan, säger Tomas Möller och förklarar att Equi Safe gör sig berett att överlämna hela historien till utredare vid polisen eller Ekobrottsmyndigheten.

– Jag hoppas att de kan sätta dit honom rejält. Kollegan finansierade allt, henne är det riktigt synd om.

Tomas Möller, vd för Equi Safe, riktar allvarliga anklagelser mot sin tidigare återförsäljare. Tomas Möller har vänt sig till polisen med misstankar om att återförsäljaren lurat kunder och kompanjoner på ”uppemot tio miljoner kronor”.
Tomas Möller, vd för Equi Safe, riktar allvarliga anklagelser mot sin tidigare återförsäljare. Tomas Möller har vänt sig till polisen med misstankar om att återförsäljaren lurat kunder och kompanjoner på ”uppemot tio miljoner kronor”.

Utöver den svenska kollegan bestod Equi Safes satsning under 2018 och 2019 på att etablera företaget i USA av ytterligare en man från USA. När han och den svenska investeraren förstod omfattningen av Halmstadbons svindlerier, att han gått bakom ryggen på dem och skott sig personligen, gick de till polisen och berättade om sina misstankar.

– Det var bara en fråga om dagar när han avslöjades. Han kände sig tvungen att lämna landet annars hade han blivit gripen, beskriver Tomas Möller.

”Vi litade fullständigt på honom”

Han berättar vidare att mellan 35 och 40 kunder i USA blivit lurade på sina pengar. De har betalat in förskott för häststaket men betalningarna kom aldrig in till fabriken. När verksamheten startade som a-staketet låg tillverkningen under flera år i Brännarp. Numera återfinns den i det lilla samhället Kåphult, mellan Knäred och Hishult.

– Han åkte runt hos kunder i USA och tog upp deposit, förskott. Sedan har han skyllt på oss när vi inte levererat några varor. Han har svindlat väldigt mycket.

Under en period förekom det att man kommunicerade med tilltänkta kunder via en falsk internetdomän, med ett namn som var snarlikt Equi Safe. Delar av det utfördes enligt Tomas Möller av ytterligare en man från Halmstad. Den man som återförsäljaren hade bolag tillsammans med innan han flyttade till USA.

– Han har pratat med kunderna som om han tillhörde vårt företag. Han är släkt med en person i vår företagsledning. Det gjorde att vi litade fullständigt på både honom och den andre Halmstadbon. Vi trodde under en längre tid att han var förd bakom ljuset av återförsäljaren, men när vi insåg vad han var kapabel till med förfalskningar av avtal har vi fått rådet att polisanmäla allt det här, säger Tomas Möller och konstaterar:

Företaget nedsmutsat”

– Företaget har blivit nedsmutsat av det här. Vi var över och hjälpte dem komma igång, lärde upp dem och gav dem krediter. Men redan 2018 var återförsäljaren skyldig vårt företag två miljoner kronor. Så det är riktigt mycket pengar som vi har åkt på också. Men han lade sin energi på att svindla och hålla på med sådana saker i stället för att sälja.

Etableringen i USA försenades när det upptäcktes att en återförsäljare tagit emot förskottsbetalningar av kunder och sedan inte beställt några produkter från fabriken.
Etableringen i USA försenades när det upptäcktes att en återförsäljare tagit emot förskottsbetalningar av kunder och sedan inte beställt några produkter från fabriken.

Tomas Möller berättar vidare:

– Två dagar efter att han kom hem från USA stod de båda Halmstadborna utanför mitt hus och ville erbjuda mig en affär, ett samarbete. Men jag blev ju förbannad bara av att se dem. Så jag tog kontakt med företaget de hade i ryggen som finansiärer och berättade för dem: ”Googla hans namn så får ni se...”

Hallandsposten har varit i kontakt med den utpekade Halmstadbon. Han nekar till anklagelserna, men vill ännu inte kommentera saken vidare utan att först rådgöra med advokat.

Equi Safe, tidigare a-staketet, tog sin form i slutet av 1980-talet. Ursprungligen tillverkades plaststaketen med sin karakteristiska form i Brännarp mellan Getinge och Harplinge. Tillverkningen flyttades under en rad år på 1990-talet till Tyskland innan man återvände till Halmstad och lokaler i den gamla champinjonodlingen i Fammarp.

2009 tog man steget och flyttade till Kåphult, där företaget erbjöds avsevärt billigare lokaler och möjligheter att bygga ut och växa om behovet skulle uppstå.

Enligt företagets hemsida kom idén att tillverka plaststaket till efter att ”en av familjens hästar skadat sig ordentligt i hagen”.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!