Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Stadsbondgården utsatt för skadegörelse

Stadsbondgården Olofstorp vid Fyllinge utsattes under natten till söndagen för omfattande skadegörelse. Inga djur har dock kommit till skada.

– Det är fruktansvärt tråkigt, men jag tror inte det har någon koppling till bråket om våra kalvar, säger Helena Kummel, föreståndare för stadsbondgården.

På söndagsmorgonen möttes bondgårdens personal av en tråkig syn. Flertalet fönsterrutor i växthuset var krossade, liksom flera fönster i andra byggnader. Inne i växthuset hade man också eldat.

– Det är tredje gången på kort tid som det slås sönder rutor, men när man börjar elda så har man gått över gränsen. Vi har ju halm på många ställen på gården så elden skulle lätt kunna sprida sig, säger Helena Kummel.

Sedan slutet av oktober pågår en tvist mellan Stadsbondgården och några privatpersoner, som motsätter sig att bondgården ska låta slakta två tjurkalvar. När de skulle föras till slakt tog sig två kvinnor in i djurtransporten och transporten fick avbrytas. Ett upprop på Facebook har sedan slutet av november samlat 266 namnunderskrifter för att tjurkalvarna ska få fortsätta leva.

– Det är rätt ofta folk här och kollar så att inte kalvarna försvinner, men jag tror aldrig att de skulle komma på tanken att förstöra något. Det är mycket känslor kopplade till kalvarna, men inte av det här slaget. Jag tror snarare det handlar om något ungdomsgäng, men det blir inte mindre tråkigt för det. Det är kostsamt att byta rutor, säger Helena Kummel.

Händelsen är polisanmäld och rubriceras som skadegörelse.

– Vi kommer att undersöka platsen och hoppas kunna säkra spår som gör att vi kan komma vidare, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson.