Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Stadsbiblioteket öppnar igen – med stora begränsningar

Stadsbiblioteket i Halmstad öppnar igen efter att varit stängt i drygt två veckor. Verksamheten begränsas dock kraftigt och kommunens övriga bibliotek håller fortsatt stängt.

Stäng all icke nödvändig kommunal verksamhet omedelbart för att minska smittspridningen, så löd budskapet från Folkhälsomyndigheten i december. Kommunerna gjorde som de blev tillsagda och stängde allt från badhus till bibliotek. Men enligt bibliotekslagen ska alla ha tillgång till biblioteksverksamhet och nu väljer flera kommuner att öppna upp sina bibliotek igen efter att Folkhälsomyndigheten backat.

– Det finns fortfarande grupper i samhället som inte har tillgång till information och litteratur så som många andra har. Det är viktigt att den tillgången är lika och fri för alla. Man ska exempelvis kunna läsa tidningen, säger Martin Gillgren, avdelningschef på kulturförvaltningen i Halmstad.

Öppnar mer efter hand

Från och med tisdagen den 5 januari kommer stadsbiblioteket i Halmstad öppna upp entréområdet för att ge Halmstadsborna tillgång till snabbdatorer, kopiering och utskrifter. Nästa vecka kommer det även gå att låna böcker igen.

Kommunens närbibliotek och bokbussen kommer dock vara fortsatt stängda. Dels för att möjliggöra för bibliotekspersonal att kunna jobba hemifrån och dels för att stadsbiblioteket är den lokal som passar bäst för den anpassade verksamheten.

– Man kommer kunna reservera medier via webbplatsen och beställa ”take away-bokkassar” som man kan hämta. Vi kommer också ha hemkörning av medier till registrerade låntagare av ”Boken kommer”. Sedan kommer vi också fortsätta erbjuda alla våra digitala tjänster, säger Martin Gillgren.

Ingen avgift för försenade böcker

För att minska risken att det samlas människor på biblioteket kommer man inte kunna lämna tillbaka lånade böcker under den här perioden och avgifterna på försenade böcker tas tillfälligt bort. Av samma anledning behöver man reservera en bok i förväg innan man hämtar den, det kan man göra genom webbsidan eller över telefon.

– De övriga halländska kommunerna kommer göra så gott som likadant. Vi har lite olika förutsättningar men det är ganska likt hur man gör i andra regioner. Det är inte helt oviktigt att vi förhåller oss lika till restriktionerna, säger Martin Gillgren.

Det nuvarande beslutet om bibliotekens verksamhet gäller till att börja med till den 28 januari.

LÄS MER: De halländska kommunerna har börjat stänga ner av coronaskäl

LÄS MER: Halmstad stänger flera kommunala verksamheter

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!