Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/9

Stadens nya kulturhus växer fram

Det råder ingen risk för nostalgi när Bygg-Sjögren visar runt i gamla HP-huset. De slitna lokalerna är ett minne blott. Huset totalrenoveras och förvandlas till Halmstads nya kulturhus.

En provisorisk ingång har satts upp, i väntan på den nya entréporten. Vi kliver in i den gamla HP-byggnaden som just nu förvandlas till ett kulturhus. I ett stort fyrkantigt hål i marken står snickaren Peter Bengtsson och fäster armeringsjärn. Senare i vår ska en hiss installeras i gropen.

– Just nu försöker jag få väcka all gyttja och grundvatten, säger Peter.

– Det fanns ingen hiss förut. Nu bygger vi enligt alla krav på tillgänglighet, berättar Patric Sjögren, vd för Bygg-Sjögren som äger lokalerna.

En våning upp står platschefen Johan Svensson och blickar ut.

– Jag har läget under kontroll. Min roll är att få ihop hela det här bygget, säger han.

Läs även: Kulturen vill flytta ihop snart

Målare, snickare, undertaksmontörer, rörläggare och ventilationsmontörer från fyra olika företag arbetar alla utifrån ett gemensamt uppdrag: att bygga om lokalerna och anpassa dem för Kulturskolan och andra kulturella verksamheter.

– Kulturskolan har sagt vilka rum de behöver, för hur många personer och vad de ska användas till. Och vi har finansierat, säger Patric Sjögren.

Det har gått drygt tre år sedan Hallandsposten lämnade lokalerna på Söder. I dag är fastigheten inte sig lik. Det gamla tryckeriet har omvandlats till vårdcentralen Kattegattkliniken. I redaktionshuset har endast ytterväggar, yttertak och golv sparats. Resten är borta.

– Husets betongstomme var bra, men i övrigt var skicket inte jättebra. Därför bygger vi ett helt nytt hus i det gamla huset.

Den invändiga förändringen är störst. För HP:s utsända team är det svårt att lokalisera sig i byggnaden. Men Patric Sjögren har full koll. Han guidar genom övningsrum och orkestersalar, en för blås- och en för stråkinstrument.

– En akustiker har kontrollerat att vi uppfyller ljudkraven. Många rum är helt ljudisolerade. Vi har ett stort slagverksrum och det har varit det tuffaste ljudmässigt.

Det byggs även dans- och dramasalar och utrymmen för bild, form och grafik.

– Det gamla poolrummet är igengjutet och ska bli en danssal.

Överallt känns lukten av nymålade väggar. Vi kliver över byggmaterial som ligger redo att spikas upp. Sladdar hänger ner från taket och vatten- och avloppsrör har inte hunnit döljas än.

– Alla har sin egen uppgift och vet vad som ska göras. En gång i veckan har vi möte och stämmer av ritningar, säger rörläggaren Gustaf Larsson, som monterar avloppsrör till husets alla toaletter.

Efter en stund är vi tillbaka vid entrén, fast på andra våningen. Golvet ovanför entrén har tagits bort och takhöjden har nästan dubblerats. Hissen som ska monteras här är ett sätt att öka tillgängligheten för funktionsnedsatta personer. I kulturhuset ska alla känna sig välkomna.

Till slut kommer vi in i byggprojektets största stolthet och utmaning. Redaktionen där journalisterna satt och skrev artiklar förr håller på att förvandlas till en mäktig konsertsal. Innertaket är borttaget och några fönster har blivit synliga, vilket gör lokalen mycket ljusare.

Det enda som vittnar om att lokalerna har varit ett tidningshus är en gammal sättmaskin som står i mitten av konsertsalen.

– Det vore kul om vi kunde hitta en plats för den efter renoveringen, säger Patric Sjögren.

I slutet av juli börjar Kulturskolan att flytta in i de totalrenoverade lokalerna. Konsertsalen kommer inte att vara helt färdigställd till dess.

– Hela projektet har varit jättekul, speciellt att jobba tillsammans med kulturen i Halmstad och skapa ett hus där vi kan samla all kultur på samma ställe, säger Patric Sjögren.

– Det är jätteviktigt med ett kulturhus. Befolkningen ökar och vi kan inte bara bygga en massa bostäder. Vi behöver kultur för att Halmstad ska fungera. Folk måste ha något att göra.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här