Störning från Hallarna ökade efter skövling

Grannar till Hallarna är kritiska mot att kommunen har avverkat skog mellan deras bostäder och köpcentret.
– Träden har varit som en vägg som skyddat oss mot både ljus och ljud. Nu är problemen mycket värre, säger Louise Herlevsson och Anna P Carlsson. Frågan har också väckts om åtgärden var tillåten.

ANNONS
LocationHallarna||

För ett par veckor sedan noterade boende i området att kommunen påbörjat röjning i skogspartiet mellan bostäderna på Gamla Prästvägen och Hallarna.

Resultatet – som Louise Herlevsson och Anna P Carlsson kallar ren skövling – är de dock inte särskilt nöjda med.

– De här träden som kommunen har fällt har fungerat som en vägg. Vi har varit jättenöjda med att det har funnits en naturlig avgränsning för vi har knappt sett Hallarna innan, säger Louise Herlevsson.

Anna P Carsson fyller i:

– Givetvis hörde vi ljud även innan men eftersom det äntligen växt upp lite mer i området så var situationen bättre. Nu är det så öppet att ingen skyddande växtlighet tar emot ljudet.

ANNONS

Ljud- och ljusstörningarna värre

Efter avverkningen störs de boende betydligt mer, både av Hallarna, köpcentrets parkering och motorvägen, uppger de.

– Ljudbilden blev mycket värre när den här trädväggen försvann, säger Louise.

– Även ljusstörningen har blivit värre eftersom vi nu ser alla lyktstolpar från parkeringen. De var dolda med växtlighet innan även när löven var borta, säger Anna.

När de ställt frågor har kommunen i mejl hänvisat till att de har röjt för att folk har upplevt området som otryggt. Men den förklaringen köper de inte fullt ut.

– Det är möjligt att gående, löpare och övriga som passerar på gångbanan bortanför husen och Gamla Prästvägen upplevt detta. Men kommunen har gjort röjningar innan som har varit lagom. Hade de bara röjt en gång hade det vart okej, men dag två försvann typ allt och det blev totalt öppet, berättar Anna.

Vill ha bullerplank

De anser att kommunen borde ha frågat de boende innan motorsågen åkte fram. Med tanke på resultatet vill de nu ha ett bullerplank, men har fått besked av kommunen att de i så fall får bekosta detta själva.

– Vi har inget emot Hallarna, tvärtom, men husen låg här innan kommunen godkände att köpcentret byggde ut och det beslutet har medfört att trafiken har ökat betydligt i området och det är också mycket tung trafik här. Så vi anser att kommunen därför också få stå för de åtgärder som krävs, till exempel ordna med bullerplank, och kanske också att Hallarna måste dämpa sin belysning, säger Louise.

ANNONS

Anna håller med.

– Även om växtligheten kommer att ta sig så småningom så hade det varit väldigt behövligt och det borde kanske ha varit plan på det redan när de byggde rondellen och Hallarna, menar hon.

LÄS OCKSÅ: Grannarnas nattsömn störs av Hallarnas skyltljus

Gallrat det som behövdes

Roland Larsson, naturparkmästare, säger att kommunen har gallrat så mycket som man ansåg behövdes. Han bekräftar att röjningen gjorts för att öka tryggheten och säkerheten.

– De som går, cyklar och promenerar i området, varav många äldre, tycker att det är mörkt och obehagligt. Träden kommer för övrigt att kunna växa till sig ordentligt när de blivit friställda.

Han tillägger att kommunen försöker informera i samband med större jobb, via hemsida, Facebook och annat.

– Men dialog med varje enskild person som kan känna sig berörd av en åtgärd är tyvärr inte möjligt. Det brukar vara så att på ett område eller en gata så skiljer sig önskemålen åt från att allt ska bort till att inget får röras. Så går det inte att jobba utan vi får jobba efter platsens förutsättningar i stort och göra på liknande sätt på hela ytan.

Upprättat ett tillsynsärende

Huruvida kommunen hade behövt tillstånd eller ej för röjningen återstår att se. Enligt Henrik Martinsson på länsstyrelsen har ett tillsynsärende upprättats efter att avverkningen blev känd. Detta eftersom Fylleån är ett Natura 2000-område.

ANNONS

– Men vi kan inte säga om kommunen gjort fel eller inte innan vi utrett mer noggrant vad som skett, säger han.

Roland Larsson ser dock inte att ett tillstånd varit nödvändigt.

– Vi gör inget i anslutning till Fylleån utan har lämnat en väl tilltagen zon där det inte görs några åtgärder utan naturen utvecklas fritt, säger han.

ANNONS