Stöldligan valde ut äldre kvinnor som offer

Hon ser egentligen ut som vem som helst, efter ett snabbt ärende i affären. Men 24-åringen är ingen vanlig turist, hon är specialist på att stjäla äldre damers plånböcker.

ANNONS
|

Stölden inne på City Gross följde det vanliga mönstret. Kvinnorna arbetade i par, en höll koll och en stal, antingen hela väskan eller ännu hellre bara plånboken. Direkt efteråt lämnade de affären och gav sig iväg till en uttagsautomat.

Hade de bestulna kvinnorna vetat skulle de inte ha lämnat sin kundvagn eller sin handväska med blicken en sekund när de tjuvaktiga turisterna från Tjeckien var i närheten.

Läs också: Krav på tunga straff för äldrestölder

Polisen kom dem på spåren redan under hösten 2017. Lite slump och en stor portion engagemang och övertygelse ledde till att en mycket stor rad stölder likt den på City Gross kunde härledas till ett sällskap som gjorde resa efter resa till Sverige för att besöka affärer i södra delen av landet.

ANNONS

Polisen i Halmstad såg sambandet och fick samordna utredningarna. När den sista rättegångsdagen klarades av i förra veckan var det den tionde förhandlingsdagen av den andra omgången av långa dagar i rätten. Rättegången mot dem fem åtalade personerna i ligan inleddes redan förra året, men ett par personer, däribland den 24-åriga kvinnan, hade lyckats hålla sig ifrån lagens långa arm genom att lämna landet i tid och återvända till sitt hemland.

– När rättegången avslutades fick de båda åtalade stanna kvar i häkte, berättar kammaråklagare Ginger Johansson.

24-åringen fångad på bar gärning vid en av de många väskstölderna.
24-åringen fångad på bar gärning vid en av de många väskstölderna. Bild: Polisen

Hon har lett polisutredningen och drivit det mycket omfattande målet under förhandlingarna i domstolen. Redan på fredag kommer beskedet från tingsrätten hur domen blir mot den 24-åriga kvinnan och hennes medåtalade, en man som fyllde 30 år i lördags bara två dagar efter att rättegången avslutades.

– Han var åtalad för 17 brottstillfällen, där några av dem gällde både grov stöld och grovt bedrägeri. Vid två av de tillfällena ser man på övervakningsfilmer att det är han som stjäl, för de tillfällena säger han att han varken kan erkänna eller förneka på grund av att han inte kommer ihåg någonting, han erkänner alltså inte ens när han är helt överbevisad. För alla de andra tillfällena förnekar han brott, berättar Ginger Johansson.

ANNONS

Det enda 30-åringen medger är att det är han på filmerna. Polisutredningen har tillgång till mängder av dokumenterade stölder. Och enligt Ginger Johansson är det fråga om ”bra filmer” i de allra flesta fallen.

Den 24-åriga kvinnan är åtalad för 37 brottstillfällen, där hon antingen stulit plånböcker och handväskor, eller tagit ut pengar med offrens bankkort.
Den 24-åriga kvinnan är åtalad för 37 brottstillfällen, där hon antingen stulit plånböcker och handväskor, eller tagit ut pengar med offrens bankkort. Bild: Polisen

– Kvinnan är åtalad för 37 brottstillfällen. Hon erkänner de tillfällen där man ser att det är hon som stjäl. Men hon tar ändå inte fullt ansvar för de tillfällena, hon erkänner bara de tillfällen där offren haft kontanter i väskan eller plånboken. Och i de fall man ser att det är hon som tar ut pengar med offrens bankkort erkänner hon bara själva uttaget, inte stölden av kortet, fortsätter Ginger Johansson.

Vid den förra rättegången, när målet mot stöldligan inleddes, dömdes de inblandade för brotten som helhet, att stölden och det efterföljande försöket att ta ut pengar med offrens bankkort hörde ihop. Det försöker den 24-åriga kvinnan komma ifrån ansvar för.

Åtalet mot de två misstänkta omfattar 36 kvinnor, flera av dem ifrån Halmstad, som blivit bestulna när de handlar och en affärsidkare samt banker som vilseletts genom att de misstänkta tagit ut pengar med de stulna korten.

– Det här är verkligt angelägna brott att utreda. Många av offren har påverkats starkt negativt, det har påverkat deras trygghet, både när de går ut men också i hemmen för att de är rädda efter att nycklar blivit stulna. Fler är väldigt ledsna för detta, beskriver Ginger Johansson.

ANNONS
Offret böjer sig in i kyldisken, då passar en av ligamedlemmarna på att stjäla hennes handväska.
Offret böjer sig in i kyldisken, då passar en av ligamedlemmarna på att stjäla hennes handväska. Bild: Polisen

De första stölderna som ingår i den omfattande utredningen skedde i augusti 2017. I oktober-november samma år hade polisen börjat jobba med ärendena och sett samband mellan stölder på en lång rad olika platser. Genombrottet kom delvis när den 24-åriga kvinnan greps i slutet av oktober 2017, för en vanlig butiksstöld. Det gjorde att hon kunde identifieras och sedan såg man hur hon dök upp på övervakningsfilmer ifrån olika affärer gång på gång.

Hon kunde senare knytas till en utländsk personbil, som i sin tur ledde utredarna vidare till övervakningsfilmer från färjeankomster i södra Sverige. Sammanlagt misstänks ligan ha utfört sju stöldresor till Sverige.

– Sex av resorna skedde hösten 2017, en resa året efter. 24-åringen har varit med på sex av de resorna. Hon är den som syns mest på övervakningsmaterialet, men det har varit olika konstellationer. De har haft en arbetsfördelning, hon är den som utfört själva stölderna. 2018 blev hon utbytt och höll sig mer i bakgrunden. Hennes ersättare dömdes till tre års fängelse vid den förra rättegången, säger Ginger Johansson.

Hon yrkar på tre års fängelse för den 30-årige mannen och på fyra och ett halvt års till fem års fängelse för den 24-åriga kvinnan.

Målet har varit omfattande på många sätt, dels genom att det omfattat så många misstänkta, men också genom att det inneburit så mycket tidskrävande kontakter med utländsk polis för att få de misstänkta utlämnade.

ANNONS
ANNONS