Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Patrik Olsson vill visa på hur ohållbart det är att så många i så stora delar av världen ständigt överkonsumerar.

Ständig tillväxt hot för klot

Tillväxt anses av många vara enda måttet på framgång. Men allt fler försöker visa att ständig tillväxt är en återvändsgränd. En Köpfri Dag uppmanar konsumenter att tänka själva.

– Om jag ska säga det kort skulle jag kunna beskriva det som att idén om oändlig tillväxt på en planet som inte växer kan vara den potentiellt farligaste idén som människan kommit på, säger Patrik Olsson, talesman för en Köpfri Dag.
Det han menar är att vi, i Sverige och västvärlden, konsumerar på tok för mycket. För att den konsumtionsnivå vi har i Sverige i dag till exempel skulle vara hållbar, så skulle vi enligt olika beräkningar behöva motsvarande fyra jordklot. 
Men enligt Patrik Olsson är det inte bara miljön som blir lidande.
– Köp mindre lev mer är ett talesätt vi brukar sprida, säger han.
Det han menar med det är att alla inköp kostar pengar, pengar som i sin tur kräver arbete. Och när prylarna väl är inköpta krävs dessutom tid för att ta hand om dem på olika sätt.
– Det finns ju de som älskar att arbeta. Men majoriteten av oss föredrar fritid framför arbete och om man då köper saker man inte behöver som inte gör oss lyckligare, då har man ju egentligen slösat med sin tid. 
Ett sätt att medvetandegöra det här är att införa en Köpfri Dag där konsumenter åtminstone uppmanas att fundera över om de verkligen behöver det där de just står och fingrar på i butiken. 
– Ja alltså en köpfri dag ett gräsrots initiativ som pratar till individen. Men hela systemet är riggat för dem här överkonsumtionen. Det får man bara vara ödmjuk och medge.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här