63 procent av 16-17 åringarna i Halland har vaccinerat sig mot covid-19.
Ungdomar i gymnasieålder vaccineras i lägre utsträckning än övriga åldersgrupper. HP frågade några tonåringar om deras inställning till vaccin. Bild: Johan Nilsson/TT

Större andel unga som väljer bort covidvaccin: ”Pallar inte”

Nästan 45 000 hallänningar som är gamla nog att vaccinera sig har ännu inte gjort det. Bland de yngre är andelen ovaccinerade störst. HP har frågat några unga Halmstadbor om deras inställning till vaccin.

ANNONS
LocationKattegattgymnasiet, Högskolan i Halmstad||

Totalt sett ligger Halland i framkant i vaccinationsinsatsen. Enligt statistik från vecka 34 har nästan 85 procent av den vuxna befolkningen i regionen vaccinerats, jämfört med 81,5 procent av hela Sveriges befolkning vid samma tidpunkt. Trots det finns ett orosmoment för både Halland och resten av landet, andelen vaccinerade ungdomar är markant lägre. Samtidigt är det främst unga ovaccinerade personer som står för smittspridningen i Halland.

LÄS MER:Smittan fortsätter öka bland ovaccinerade

I åldersgruppen 18 till 29 år har 69 procent av hallänningarna vaccinerats med minst en dos. I den sista åldersgruppen som blev aktuella för vaccination senast, 16- och 17-åringar, har 63 procent vaccinerats med minst en dos.

ANNONS

– Det är naturligtvis beklagligt att vi inte nått en större del av den här gruppen. Det är något som vi ständigt har en dialog kring, säger Bibi Estev som är områdeschef för Region Hallands ”Uppdrag pandemi”.

LÄS MER:Så stor del av befolkningen i varje område vaccinerar sig

”Pallar inte” boka vaccination

När HP besökte Kattegattgymnasiet och Högskolan i Halmstad för att prata med ungdomar om deras inställning till vaccin gick åsikterna isär. Precis som statistiken visar har majoriteten vaccinerats eller bokat en tid för att göra det. Men ett antal personer har också aktivt valt bort sprutan.

Flera av ungdomarna som tackat nej till vaccin berättar att de oroar sig över innehållet i sprutan eller eventuella biverkningar. Någon tyckte det kändes onödigt att vaccinera sig mot en sjukdom som antagligen inte skulle drabba honom särskilt hårt och en annan hade lyssnat på sin mamma som inte vill att barnen skulle vaccineras. Att man inte pallat boka en tid eller glömt bort det var också en orsak.

– Jag tror det beror på att man är ganska egoistisk. De äldre är en riskgrupp och i större behov av det medan vi unga inte har samma behov av att göra det, även om man fattar att det är för samhället man gör det, säger 16-åriga Ellen Odefalk som själv valt att vaccinera sig.

ANNONS

– Är man en ungdom som håller på att festa och sånt borde man nog vaccinera sig. Om man rör sig i större folksamlingar bor man absolut vaccinera sig, men håller man sig för sig själv och håller avstånd är det inga problem, säger Daniel Faizgharib, 22 år, som inte vill vaccinera sig i nuläget.

LÄS MER:Rykten om covidvaccin skapar oro

– Att vaccinera sig är ett individuellt beslut och det vill jag inte ha några värderingar i. Det jag vill poängtera är att det är viktigt att vaccinera sig och det finns flera anledningar till det. Som ungdom kan jag tänka mig att man vill röra på sig i samhället och leva som vanligt, då är det ännu viktigare när vi nu öppnar upp samhället, säger Bibi Estev.

Nya planer på drop-in-vaccinering

Precis som tidigare fortsätter Region Halland satsa på informationsinsatser för att motivera ungdomar, och andra ovaccinerade, att göra ett aktivt val att vaccinera sig.

– Vi har en specifik arbetsgrupp som jobbar med att förmedla det i olika forum. Både för personer som behöver stöd med språket och även andra grupper som vi är ute och förmedlar budskapet om varför man ska vaccinera sig, säger Bibi Estev.

LÄS MER:Drop-in är ny taktik för att uppmuntra till vaccination

Tidigare i veckan anordnade regionen för första gången drop-in-vaccinering på vårdcentralen i Andersberg som är det område med minst andel vaccinerade i de äldre grupperna. Nu planeras en liknande insats med vaccinering på plats som inte kräver tidsbokning på Högskolan i Halmstad under vecka 38.

ANNONS

– Det kommer att ske i samverkan med högskolan och vi kommer använda deras lokaler, säger Bibi Estev och lämnar en uppmaning:

– Du som inte har vaccinerat dig, gå och gör det.

LÄS MER:Ovaccinerade hallänningar tar med sig smitta hem från resan

ANNONS