Spricka bland hotellmotståndare
Tre av de ledande företrädarna för Folkinitiativet har beslutat att Pia Arborelius ska vara ensam talesperson – och att Torbjörn Larsson inte längre får uttala sig å deras vägnar. Bild: Jari Välitalo

Spricka i ledningen för hotellmotståndet

Har Torbjörn Larsson grävt sin egen grav när det gäller Folkinitiativet? Det är frågan efter att Pia Arborelius lagt ut på gruppens Facebook att talesperson numera är hon.
– Vi andra företrädare för hotellmotståndet står inte bakom hans nazistreferenser, säger hon till HP.

ANNONS
|

Som man kan läsa i en annan artikel har inte Torbjörn Larsson velat backa från att han använt ordet ”modern führer” när han skrivit om kommundirektören. Tvärtom har han spätt på debatten genom att i Facebookgruppen fortsätta att skriva om ”diktaturfasoner”.

LÄS MER:Toppolitiker manar hotellmotståndare att ta avstånd

– Jag blev bestört när jag läste vad han skrivit, kommenterar Pia Arborelius, som i mars i år var den som tillsammans med Torbjörn Larsson lämnade över namnunderskrifterna för en folkomröstning till kommunen.

Håller du inte med honom om att ordet ”führer” bara är tyska för ledare – och inte alls behöver ha med nazism att göra?

ANNONS

– Nej, absolut inte. Det är vansinnigt att använda sådana ord, det stjäl bara fokus från att vi kämpar mot ett hotellbygge, säger Pia Arborelius.

LÄS MER:Kommundirektör reagerar över nazistliknelser från hotellmotståndare

Fast har han inte rätt att formulera sig som han vill som privatperson?

– Jo, men då ska man inte underteckna med ”initiativtagare till Folkinitiativet Inget hotell i Picassoparken”.

Hur gick det till när ni beslutade att du numera ska vara Folkinitiativets talesperson – och inte Torbjörn Larsson?

– Det var jag, Bror Gustavsson och Rutger Herlin som bestämde det.

Togs beslutet inte vid något formellt styrelsemöte?

– Nej, vi har ingen styrelse. Vi är bara en samling engagerade kommuninvånare som dragit i gång en namninsamling för att folk ska få rösta om hotellplanerna.

Så med tanke på att Torbjörn Larsson i högsta grad varit aktiv i namninsamlingen skulle han fortfarande kunna hävda att han också är lika mycket talesperson för dessa tusentals Halmstadbor som du är?

– Han har gjort en fantastisk insats för kravet på en lokal folkomröstning, men det gynnar inte oss om han nu tar till övertoner i debatten. Vi har försökt få honom att ta tillbaka en del uttalanden, men han vägrar.

– När vi i dag sade till honom att det vore synd om det blir en spricka i ledningen för Folkinitiativet svarade han tyvärr bara ”visst, men så får det bli”.

ANNONS

LÄS MER:Folkinitiativet kräver ordet ”Picassoparken” på valsedlarna

LÄS MER:Folkinitiativet planerar protestaktion med ballonger

ANNONS