Språkträff och fika – så lär sig ukrainska flyktingar svenska

De har flytt från kriget i Ukraina och nu behöver de lära sig ett nytt språk. Nämligen svenska. Inte helt lätt, men steg för steg och med hjälp av olika språkkaféer läggs de svenska glosorna till i ordförrådet.
– Vi behöver ännu fler volontärer som kan hjälpa till att lära ut svenska nu, säger Elin Eckerberg på Andersbergskyrkan.

ANNONS
|

Det surras runt borden och det är koncentration i blicken hos de kvinnor och barn som har sökt sig till Svenska kyrkans språkkafé som hålls varje torsdag i Andersbergskyrkan.

– Vi har haft språkkafé här sedan flyktingvågen 2015. Hittills har det mest varit arabisktalande som har kommit hit för att lära sig svenska, men även utländska studenter. Nu kommer det flyktingar från Ukraina, berättar Elin Eckerberg som är en av dem som jobbar med kaféet.

Bra kranvatten

Vid ett av borden sitter Kristina Krarehenko och Jurij Norikov. De bodde cirka 20 mil från Kiev och kom till Sverige och Halmstad för en månad sedan. På engelska berättar Kristina att de trivs i Halmstad och tycker att Sverige är ett vackert land med vänliga människor och rent och fint vatten i vattenkranen. De kämpar på med det svenska uttalet och de nya orden.

ANNONS

– Svenska är en mix av olika språk så det ska nog gå att lära sig, säger Kristina som kan prata både ryska och polska och tyska.

Vid det andra bordet sitter tre kvinnor som kom till Sverige för ett par dygn sedan. De är redan i gång med att lära sig grunderna i svenska.

– Man kanske tror att de ukrainska flyktingarna inte är speciellt intresserade av att lära sig svenska för att de ändå vill tillbaka till Ukraina, men de är verkligen supertaggade att lära sig språket. De vill gärna att vi har språkkafé oftare och längre tid. Därför behövs det fler organisationer som ordnar språkkaféer, säger Elin.

Fler volontärer behövs

Kyrkan ser gärna att det kommer fler volontärer som kan lära ut grunderna i svenska språket.

– Det kommer sannolikt komma fler ukrainska flyktingar hit som vill lära sig. Vi var på plats på asylboendet så fort de öppnade och vi har även informerat via sociala medier, så det är fler och fler som hittar hit. Vi har ungefär 20 besökare i snitt vid varje tillfälle.

– Även barnen är väldigt intresserade av att lära sig språket. Jag tycker de verkar ha väldigt lätt för att lära sig, både barnen och de vuxna, säger Katarina Hultstrand som också jobbar med språkkaféet.

ANNONS

Språkkafér i flera kyrkor

Andersbergskyrkan: Här erbjuds språkkafé på torsdagar klockan 13 - 14.30

Pingstkyrkan: På lördagar kör Pingstkyrkan Halmstad sitt språkcafé klockan 10-12.

Frälsningsarmén: På torsdagar har Frälsningsarmén i Halmstad ett språk/kreativt kafé med start klockan 10.

ANNONS