Att ta upp eget grundvatten kan lösa problemet som vattningsförbudet innebär.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

”Spjuta backen” - alternativ för att skaffa trädgårdsvatten

I och med att södra Halland har infört bevattningsförbud har många villaägare försökt hitta alternativa sätt att bevattna sina gräsmattor. Ett populärt sätt har blivit att med hjälp av vatten borra ned spjut i marken, även kallat att ”spjuta backen”.

ANNONS
|

Med några få undantag har det rått bevattningsförbud i Halmstad de senaste somrarna – och så även i år. Detta sätter käppar i hjulet för villaägare, som inte längre får bevattna gräsmattor och rabatter.

– Vi får många klagomål på bevattningsförbudet, många tycker det är en rättighet att vattna gräsmattan. Jag brukar säga att en brun gräsmatta är ett billigt pris att betala för att ha dricksvatten, säger Mattias Hultin, avdelningschef på LBVA, Laholmsbuktens vatten och avlopp.

”Spjuta backen”

Ett sätt att kringgå problemet med att inte få bevattna gräsmattor med dricksvatten är att själv ta upp grundvatten från egna tomten genom att borra ned spjut. Mattias Hultin ser positivt på trenden att ”spjuta backen”.

ANNONS

– Metoden är absolut något jag kan rekommendera eftersom det inte tar upp processat dricksvatten och därför inte påverkar tillgången på detta. Det är ett bra sätt om man vill bevattna gräsmattan eller fylla poolen utan att det påverkar dricksvattnet.

Han är dock noga med att påpeka att metoden inte är något man ska ge sig på som privatperson, om man inte har specialkunskaper.

– Man behöver veta var i marken man kan gå ned så man inte träffar en el- eller vattenledning. Det finns spolbilsföretag som man kan anlita för detta, säger Mattias Hultin.

Inte för vem som helst

Sigvard Wigroth, vd på Slamsugningstjänst i Hallands Län AB, menar att intresset för att hitta grundvatten för bevattning är ungefär det samma som tidigare år då det rått bevattningsförbud.

– Det är ingen ökning vad gäller intresse, även om telefonen ringde så fort förbudet infördes.

Processen är lite speciell då man går ned i marken med hjälp av en stark vattenstråle och för ned ett spjut, och således inte gräver.

– Processen går till så att man sprutar vatten i marken med en stark vattenstråle som gör att jorden försvinner och ett hål bildas, säger Sigvard Wigroth.

Liksom Mattias Hultin vill han inte rekommendera vem som helst att ge sig på detta projekt.

ANNONS

– Man behöver veta om det finns sand, lera eller sten under. Går man ned i marken på fel ställe är det bortkastat, avslutar han.

ANNONS