Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

HFAB:s sparkade vd Catharina Rydberg Lilja vill helst inte kommentera det som varit – men står fast vid att hyresgästerna förlorar på avtalet med Halmstads stadsnät.
– De enskilda samtalen som kommunchefen hade med mig var inte trevliga, säger hon.

ANNONS
|

I första delen av den här artikelserien konstaterade HP att kommunchefen Mattias Rossköld, i sin roll som vd för moderbolaget till de kommunala bolagen i Halmstad, höll i trådarna när HFAB:s vd kickades i april i år.

HP kunde också visa att ödesfrågan som drog undan vd-stolen för Catharina Rydberg Lilja handlade om bredbandstjänsterna för hyresgästerna i bostadsbolagets 11 000 lägenheter.

LÄS MER:HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

När HP nu kontaktar henne och ber om en kommentar till det som hänt, säger Rydberg Lilja att hon inte vill rota i det som varit.

– Jag har lagt det bakom mig och vill gå vidare i livet. Nu ska jag ta mig an nya arbetsuppgifter i stället, förklarar hon.

ANNONS

Vidal ville inte berätta

Det låter ungefär som när HP bad om en kommentar från Jennie Vidal – den prisade hemvårdschefen som våren 2020 plötsligt fick sparken med motiveringen att hon inte hade kommunstyrelsens förtroende att leda hemvårdsförvaltningen under coronakrisen.

Det har spekulerats mycket i varför Jennie Vidal plötsligt fick sparken som hemvårdschef – bland annat har det pekats på att hon gav grönt ljus till att en av sina tidigare kolleger fick vinna en upphandling av en konsulttjänst, trots att han var dyrast. Själv har hon hela tiden valt att tiga.
Det har spekulerats mycket i varför Jennie Vidal plötsligt fick sparken som hemvårdschef – bland annat har det pekats på att hon gav grönt ljus till att en av sina tidigare kolleger fick vinna en upphandling av en konsulttjänst, trots att han var dyrast. Själv har hon hela tiden valt att tiga. Bild: Roger Larsson

Förutom att Vidal fick tre månaders uppsägningslön plus en fallskärm på tolv månadslöner – vilket inräknat sociala avgifter kostar kommunen över 1,7 miljoner kronor – fick hon snabbt ett ännu bättre betalt jobb som kommundirektör i Ljungby.

– Jag har lagt det bakom mig och fokuserat framåt, svarade Vidal när HP i slutet av förra året frågade om bakgrunden till hennes entledigande i Halmstad.

Managementkonsult

På sin Linkedin-sida har Catharina Rydberg Lilja nyligen postat ett inlägg där hon meddelar att hon ser fram emot ”spännande och utmanande uppdrag som managementkonsult och delägare i Public Partner”.

Konsultfirman Public Partner har sitt huvudkontor i Stockholm, men är verksam över hela landet med inriktning på styrning och ledning av i första hand offentliga organisationer. Alla konsulterna är delägare och arbetar i roller som processledare, utvärderare, rådgivare, utredare eller coach. Enligt deras hemsida är uppdragsgivarna oftast ledare i kommuner, landsting, regioner eller i statliga organisationer.

I Linkedin-inlägget summerar Catharina Rydberg Lilja sina tre år på HFAB som ”framgångsrika”, skriver att hon är ”oerhört stolt och glad” och nämner bland annat att resultatet för 2020 är 30 procent bättre än tre år tidigare.

ANNONS

Att gräva ner fiber och se till att alla får bredband kan vara en kommunal fråga, men inte detta.

Då HP pratar med Rydberg Lilja säger hon i alla fall – i motsats till Vidals totala tystnad – att hon står fast vid den inställning hon hela tiden haft i frågan om HFAB:s bredbandstjänster.

Catharina Rydberg Liljas tummen upp gäller inte det avtal som HFAB tvingades teckna internt inom kommunen med Halmstads stadsnät.
Catharina Rydberg Liljas tummen upp gäller inte det avtal som HFAB tvingades teckna internt inom kommunen med Halmstads stadsnät. Bild: Carl Fredrik Johansson

– För det första anser jag att den här tjänsten ska upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling, förklarar Rydberg Lilja, som i grunden är utbildad jurist.

– För det andra anser jag att ett upphandlat avtal på den privata marknaden hade varit klart bättre för både HFAB som bolag och för alla som bor i HFAB:s lägenheter, fortsätter hon.

– För det tredje anser jag fortfarande inte att det är en kommunal uppgift att agera som kommunikationsoperatör. Att gräva ner fiber och se till att alla får bredband kan vara en kommunal fråga, men inte detta.

Tog kontakt med Berthilsson

Som HP tidigare förklarat står termen kommunikationsoperatör för den som är mellanhand mellan hyresgäster och leverantörer av digitala tjänster som internet, telefoni och tv.

Som ordförande i Rådhusbolaget fick Carl-Johan Berthilsson (M) veta varför HFAB tyckte att det var fel att inte konkurrensutsätta privat – men han gjorde ändå inget för att rädda Rydberg Lilja som vd.
Som ordförande i Rådhusbolaget fick Carl-Johan Berthilsson (M) veta varför HFAB tyckte att det var fel att inte konkurrensutsätta privat – men han gjorde ändå inget för att rädda Rydberg Lilja som vd. Bild: Roger Larsson

Kort innan Rydberg Lilja fick sparken berättade hon även för Carl-Johan Berthilsson (M) – som är ordförande i moderbolaget Halmstads Rådhus AB och politiskt brukar tala om vikten att konkurrensutsätta – om sin inställning till varför HFAB borde upphandla tjänsten som så kallad kommunikationsoperatör.

Många vädrade sitt missnöje

Enligt HP:s källor var det många berörda på HFAB som internt vädrade sitt missnöje med avtalet som vd tvingades signera med Halmstads stadsnät, bland annat den upphandlingsansvarige på bostadsbolaget. Noterbart är att han senare sagt upp sig, även om HP inte kan slå fast att avtalet var orsaken till det.

ANNONS

Jag har hela tiden haft stöd av alla på tjänstemannanivå inom HFAB som varit insatta i frågan.

– Jag har aldrig varit ensam om min inställning utan hela tiden haft stöd av alla på tjänstemannanivå inom HFAB som varit insatta i frågan, säger Rydberg Lilja.

Du har sagt att du aldrig fick veta varför du fick sparken, men kände du själv att det var din inställning i den här frågan som gjorde att kommunchefen ville ha bort dig?

– Jag kan bara konstatera att han och jag hade olika syn på frågan om bredbandstjänsterna.

Enligt vad HP erfar har Rossköld undvikit att skriva mejl som går att begära ut som offentlig handling, utan i stället haft flera telefonsamtal med dig. Vad har han egentligen sagt till dig?

– Det vill jag inte gå in på. Men jag kan säga att det inte var några trevliga samtal.

Ulrika Hjorth, som är tillförordnad vd på HFAB, skriver att hennes företrädare Catharina Rydberg Lilja presterar på topp.
Ulrika Hjorth, som är tillförordnad vd på HFAB, skriver att hennes företrädare Catharina Rydberg Lilja presterar på topp. Bild: Jari Välitalo

Ett par hundra personer har gillat inlägget som Catharina Rydberg Lilja skrivit på Linkedin. Ett tiotal av dem som berömmer hennes arbete och önskar lycka till är nuvarande eller före detta HFAB-medarbetare. En av dem är hennes efterträdare Ulrika Hjorth, som tidigare var HFAB:s ekonomichef och nu är tillförordnad vd.

”Självklart kommer du även där prestera på topp”, skriver hon.

Chefer önskar lycka till

Bland andra kommunala chefer som lyckönskar återfinns bland annat kommunikationsdirektören Lotta Edin. Värt att nämna kan också vara att även Jennie Vidal skrivit att hon gratulerar och önskar lycka till.

ANNONS

Efter den första delen i den här artikelserien kommenterar HFAB:s förre styrelseordförande Henrik Andersson (C) för HP att läsningen var en obehaglig déjà vu-upplevelse för honom. Som HP berättat blev han och dåvarande styrelsen 2018 avsatt av Halmstads Rådhus AB när de inte gick med på moderbolagets krav på att sparka vd:n Marie Thelander Dellhag.

”Skadlig detaljstyrning”

– Den skadliga detaljstyrningen från moderbolaget som här beskrivs när det gällde bredbandstjänsterna känner jag igen från när Halmstads Rådhus AB inte gillade att Dellhag på vårt uppdrag arbetade fram ett affärsförslag med fastighetsbolaget Tornet om ett stort bostadsprojekt på Fyllinge, säger han.

Henrik Andersson (C) fick obehagliga déjà vu-känslor när han läste om hur det gick till när HFAB:s vd Catharina Rydberg Lilja fick sparken. Han kallar det skadlig detaljstyrning från moderbolaget.
Henrik Andersson (C) fick obehagliga déjà vu-känslor när han läste om hur det gick till när HFAB:s vd Catharina Rydberg Lilja fick sparken. Han kallar det skadlig detaljstyrning från moderbolaget. Bild: Roger Larsson

– Kommunala bolag ska jobba efter de ägardirektiv som kommunfullmäktige fastställer. Det är inte bra för bolagets verksamhet om moderbolaget petar i alla detaljer så att styrelsen blir bakbunden, fortsätter Henrik Andersson.

LÄS MER:Hamnbolaget kör eget race med chefernas bilar

LÄS MER:Jennie Vidal slutar i Halmstad: ”Överens om att gå skilda vägar”

LÄS MER:Mattias Rossköld om Jennie Vidals avgång

LÄS MER:Medarbetare bevittnade Vidal få sparken per telefon

LÄS MER:Tidigare toppchef och kollega till Jennie Vidal vann upphandling: ”Inte seriöst”

LÄS MER:Allt fler miljoner läggs på att köpa ut personal

LÄS MER:Jennie Vidal trivs bra på nya jobbet efter ett omtumlande år

LÄS MER:HFAB:s sparkade vd: ”Jag är väldigt förvånad”

LÄS MER:Hon tar över som tillfällig vd på HFAB

ANNONS