Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

”Spara vatten måste inte vara så svårt”

Deras produkter finns installerade i nästan alla HFAB:s lägenheter. Lundberg & Son VVS-produkter har ägnat över 30 år åt frågan om hur man kan spara vatten i vardagen.

Halmstadbor och laholmare har under våren uppmanats av Laholmsbuktens va att sänka sin vattenförbrukning med 20–30 procent. Sedan en månad tillbaka råder bevattningsförbud i de båda kommunerna.

– Äntligen belyser vi vattenförbrukningen i Halmstad, men fokus läggs på krävande åtgärder. Att spara vatten måste inte vara så svårt. Det går att göra med enklare medel som att byta dusch- och strålmunstycken på sina blandare. Det är en åtgärd som ger större effekt än man kan tro, säger Victoria Lundberg.

Hon är vd på det Halmstadbaserade Lundberg & Son vvs-produkter. För dem är frågan om att spara vatten allt annat än ny.

– Min far grundade detta som en hobbyverksamhet. Han funderade på hur vi kan göra vattenanvändningen mer effektiv. Det är mycket vatten som rinner rakt ut i avloppet, säger Victoria Lundberg som driver vidare företaget sedan hennes far gick bort för några år sedan.

Den största kunden i Halmstad är HFAB. Genom åren har Lundbergs utrustat samtliga cirka 10 000 lägenheter i HFAB:s fastighetsbestånd med sparstrålsamlare, sparduschar och sparslangar.

– Vårt fokus ligger på dusch, tvättställ och köksblandare. Ett normalhushåll på två personer, som gör av med 100–120 kubikmeter vatten per år, kan spara 30–40 kubik, säger Svante Lindén, som är försäljningsansvarig.

– Av vattnet som sparas in är drygt 40 procent uppvärmt, vilket ger en väsentlig energibesparing, tillägger Victoria Lundberg.

Sedan 2008 har HFAB minskat vattenförbrukningen med 19 procent. Att nå ut till enskilda villaägare och campinganläggningar är svårare.

– Det finns en viss okunskap. Man tror inte att en sådan liten grej kan göra så stor skillnad.

Det lilla munstycket drar ner på vattenflödet från 14–15 till 9–10 liter per minut. Samtidigt tillsätts luft och det är den detaljen som Lundbergs vvs har patent på.

– Luften ökar trycket och ger full fart åt vattenflödet. Så du märker inte av det minskade flödet, säger Svante Lindén men medger att det tar några sekunder längre att fylla potatiskastrullen med vatten.

Med sina tre anställda utgår Lundbergs från Slottsmöllan i Halmstad, men har hela Sverige som arbetsfält. Alla produkter tillverkas på svensk mark, i fabriker i Småland och Mälardalen.

– Våra produkter finns i cirka 60 procent av landets kommunala bostadsbolag, säger Lindén.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!