Motståndare till högt hotell i Picassoparken erkänner sig besegrade.
Folkinitiativets Pia Arborelius tvingas nu konstatera att ballongmanifestationen inte räckte för att få med ordet Picassoparken på valsedlarna till folkomröstningen. Men hon utlovar ett nytt alternativ för Österskans i slutet av sommaren. Bild: Jari Välitalo

”Sorgligt att folkomröstning kallades struntfråga”

Folkinitiativets företrädare är upprörda över att Yngve Kihlberg (C) kallade folkomröstningen för ”en liten struntfråga”, men accepterar samtidigt beslutet att inte ta med ordet Picassoparken på valsedlarna.
– Det är tydligt att partipiskan har vinit hårt inom S, säger Pia Arborelius.

ANNONS
|

Som HP rapporterat bad centerpartisten Yngve Kihlberg om ursäkt vid tisdagens kommunfullmäktige när flera ledamöter kritiserade honom efter att han hävdat att det planerade hotellbygget inte är en viktig fråga.

Stort ingrepp eller struntfråga?

– Det är ändå väldigt sorgligt att han tycker att ett så stort ingrepp på centrala Halmstad är en liten struntfråga. Man kan ju fråga sig om han kan anses vara en representant för invånarna, kommenterar Pia Arborelius, talesperson för Folkinitiativet.

Centerpartist kallade folkomröstning en liten struntfråga.
Centerpartiets Yngve Kihlberg uttalade sig i kommunfullmäktige att folkomröstningen om det planerade hotellbygget vid Österskans ”egentligen är en liten struntfråga”. Bild: Roger Larsson

– Det låter på Kihlberg som att vi debatterar ett trafikljus i en korsning, men vi anser att det handlar om något mycket större: att inte Halmstads centrum ska fördärvas, kommenterar Rutger Herlin, administratör för Folkinitiativet.

ANNONS

Partipiska inom S

Att kommunfullmäktige nu gick emot Folkinitiativets vilja – både när det gäller datum för folkomröstningen och hur frågan ska formuleras på valsedlarna – säger de sig nu tvingas acceptera.

LÄS MER:Folkinitiativet kräver ordet ”Picassoparken” på valsedlarna

– Vi vet att inte alla inom Socialdemokraterna tycker så, men nu var det bara deras kommunråd Stefan Pålsson som yttrade sig i fullmäktige – och uppenbarligen vågade ingen inom partiet gå emot hans linje, säger Pia Arborelius.

LÄS MER:Hotellmotståndare tror på splittring inom partierna

– Nu får vi förhålla oss till det som beslutats och slicka såren över semesterperioden.

Grönt förslag för Österskans

– I slutet av sommaren ska vi sedan presentera vårt eget förslag för området vid Österskans och Picassoparken – som ett alternativ för dem som vill rösta nej till ett hotell på 16 våningar, berättar hon.

– Vårt alternativ kommer att vara både grönt och intressant, säger hon som en liten aptitretare.

LÄS MER:Kommundirektör krävs på ursäkt till 8 000 anställda

LÄS MER:Kommunen förnekar hemliga hotellavtal

LÄS MER:Så går bearbetningen av hotellförslaget

LÄS MER:Avfärdar anklagelser om tjänstemannastyre

ANNONS