Sopor svämmar över i Grötvik

Hundratals människor delar på ett sopkärl i Grötvik som töms en gång i veckan. När solare och badare flockas i den lilla hamnen är det alldeles för sällan, menar Siw Rosén och Anna Blomqvist.

ANNONS
|

– Containern är för liten och töms för sällan. Det är ett stort problem för soporna lockar till sig råttor, fåglar, och getingar, säger Anna Blomqvist.

Hon och Siw Rosén är båda boende i närområdet. De gissar att omkring tusen personer har rört sig i och kring hamnen de senaste dagarna när vädret varit bra.

När containern tömdes på måndagen låg det ett stort sopberg framför. Sopkärlet sattes ner ovanpå en del av soppåsarna som låg på marken. Soporna som låg utanför blev kvar på marken, men har nu plockats upp och slängts av segelsällskapet.

ANNONS

– Men soporna under containern kommer de inte åt, säger Anna.

Sopstationen står centralt, precis vid parkeringen till hamnen.

– Alla kommer hit med sina picknickkorgar, och en del skräp går klart att ta med hem men de flesta vill göra sig av med det så snart de kan, säger Siw.

Hem sköter tömningen och plockar inte upp sopor som ligger på marken omkring, berättar John Eriksson, ansvarig för återvinning på Hem. Han säger att det är kundens ansvar att beställa extra tömningar när det är för mycket skräp.

– Är det massvis med sopor kan ju inte vi stå där och plocka, det är kundens ansvar att soporna ligger i containern, säger han.

John Eriksson berättar att han aldrig har hört talas om att en container ställts ner ovanpå sopor.

– Vi kommer ta kontakt med vår kund och diskutera hur vi ska lösa det kring nästa tömning. Det ska självklart inte ligga sopor under containern, säger John Eriksson.

Dan Carlsson, hamnansvarig på Grötviks segelsällskap, berättar att området egentligen är tänkt att vara till för boende, båtägare och husbilresenärerna som vistas i området.

ANNONS

– Men så kommer det ju så många fler människor hit och vill bada, och det verkar som att kommunen inte har räknat med det, säger Dan Carlsson.

Han menar att han har påtalat för kommunen att det behövs tömning oftare. Men på kommunen berättar man att det är segelsällskapets ansvar att beställa tömning så ofta som krävs.

– De får bidrag av kommunen för att de ska sköta driften av soporna, säger Sofia Warpman, avdelningschef på teknik- och fritidsförvaltningen.

Efter helgen har Segelsällskapet beställt tömning oftare. Nu blir det två gånger i veckan i stället för en. Nästa tömning sker i morgon, torsdag.

Siw Rosén berättar att hon är mycket stolt över Grötvik och beskriver området som "ett av kommunens flaggskepp".

– Men med den här sophanteringen skäms vi! säger hon.

–Alla turister som kommer hit måste ju undra vad det är som pågår egentligen, fyller Anna Blomqvist i.

ANNONS