De boende kring Vallås torg är rejält trötta på kaoset runt behållarna som är avsedda för hushållssopor. Måsar och andra fåglar hjälper till att sprider ut soporna, som i sin tur sprider stank och riskerar att locka råttor. Från vänster syns grannarna Elsy Appelqvist, Gerd Ragnvid, Gunilla Svensson och Evy Karlsson.
De boende kring Vallås torg är rejält trötta på kaoset runt behållarna som är avsedda för hushållssopor. Måsar och andra fåglar hjälper till att sprider ut soporna, som i sin tur sprider stank och riskerar att locka råttor. Från vänster syns grannarna Elsy Appelqvist, Gerd Ragnvid, Gunilla Svensson och Evy Karlsson. Bild: Lina Salomonsson

Sopkaos på Vallås upprör

Måsar och råttor är säkert tacksamma. Annars är det inte många som uppskattar hur det ser ut kring sopbehållarna på Vallås torg.
– Vi har försökt prata med HFAB hur många gånger som helst, men det händer inget, säger Gunilla Svensson, en av många upprörda boende.

ANNONS
LocationVallås||

Gunilla bor i ett av de relativt nya hus på Vallås torg, som är anpassade för seniorer. Området känns snyggt och fräscht, med ett undantag.

– Så här har det sett ut sedan jag flyttade hit 2018, säger Evy Karlsson och nickar mot sopholkarna vid parkeringen.

För dagen är de omgivna av allt från ölflaskor och plastförpackningar till tomma konservburkar och soppåsar som rivits upp av fåglar. Några halvruttna persikor har rullat ut på trottoaren.

Förväntas sopsortera i Snöstorp

Till skillnad från de boende på ”gamla” Vallås, så har de nyare husen inte någon miljöstation för olika typer av sopor. Istället är tanken att hushållssopor ska läggas i stora behållare, som öppnas med hjälp av en tagg, och att övrigt, som flaskor, metall och kartonger ska fraktas till närmaste återvinningsstationen – i Snöstorp.

ANNONS

– Det är två kilometer dit, så den tanken fungerar inte. Istället ställs skräpet utanför sopholken och allt som oftast hamnar även hushållssoporna där. Varför vanliga sopor ställs på marken fattar jag inte. Kanske glömmer folk att ta med taggen som öppnar holken eller så är de bara lata, konstaterar Gunilla Svensson.

Liksom flera av hennes grannar har hon kontaktat fastighetsägaren HFAB och bett dem att hitta en lösning, men känner inte att problemet tas på allvar.

– HFAB är bra på mycket, men det här känns inte professionellt. När det är varmt så stinker soporna och eftersom fåglar sprider ut dem så är det ju risk att råttor lockas hit, säger hon.

Har förslag på lösningar

Enligt ett beslut i kommunfullmäktige 2019 ska alla HFAB:s hyresgäster ha tillgång till källsortering vid sin fastighet. I väntan på att det även ska inkludera husen vid Vallås torg har de boende bland annat föreslagit att de ska få tillgång till de äldre husens miljöstation. Ett annat förslag är att HFAB går ut med tydlig information om vad som gäller och ställer krav på att hyresgästerna följer detta.

Läs mer: Källsortering saknas vid en av tio lägenheter

Läs även: Oenig allians släppte igenom V-förslag om källsortering

ANNONS

– Eftersom det är många boende här som kommer från andra länder så behöver man ge information på flera språk. Den frågan har ju varit så aktuell när det gäller coronasmittan. Då handlar det förstås om livet, men det är över huvud taget viktigt att ge en bra introduktion till det svenska samhället, menar Gunilla Svensson.

Hyresgästerna har också ansvar

Per Lidetun, fastighetsförvaltningschef på HFAB, säger att han är tacksam för hyresgästernas synpunkter och att man är medveten om problemen på Vallås:

– Vi tittar på alternativen för en fastighetsnära sopsortering även för Vallås torg, men är inte riktigt framme ännu. Kanske får vi ta fram en temporär lösning tills dess, men vi har i alla fall utökat tillsynen så att våra entreprenörer nu är där varje dag, måndag till fredag.

Han poängterar att han ser sophanteringen som ett delat ansvar, där även hyresgästerna själva spelar en viktig roll.

– Nu under sommaren är vi ute och märker om alla kärl och ser också över vårt informationssystem, men det är avgörande att alla hyresgäster ser sitt ansvar.

Informera mer med bilder

Gällande behovet av att informera på flera språk, säger han att det kan vara en viktig del:

– Vi har varit ute och knackat dörr och då har vi försökt instruera på olika språk. Kanske kan vi jobba mer med bilder, funderar han.

ANNONS

Per Lidetun berättar vidare att HFAB nu arbetar med en övergripande avfallshanteringsplan för sina fastigheter i Halmstad, men inväntar ett nytt nationellt regelverk kring sophantering.

– Vi vill erbjuda bra lösningar, men de måste också vara långsiktiga och hålla för kommande regelverk.

ANNONS