Sommarprataren Emma Örtlund semestrar helst i Halmstad

Fotomodellen och skådespelaren Emma Örtlund, känd från filmen Catwalk, har äntligen tagit revansch på mobbarna. "Nu skiter jag i epilepsin och mobbarna, jag måste leva!” sa hon i sitt sommarprat i P1. Nu varvar hon ned med semester i Halmstad.

ANNONS
LocationÖstra stranden|
|

Vi träffas i Emmaboda, alltså Emmas sommarstuga på Östra stranden som hon kallar för Emmaboda. Om du har lyssnat på hennes sommarprat som sändes den 13 juli kan du nog föreställa dig hur den ser ut. Emma älskar retroprylar och allt som andas 80-tal. På bordet som vi slår oss ned vid står det senaste fyndet, en turkos porslinsvas.

I år är det tio år sedan Emma köpte den lilla stugan på Östra Stranden. Att det blev en stuga i just Halmstad var ett ganska naturligt val. Utöver att det är nära till hennes hemstad Gislaved har Emma sedan tidigare tillbringat mycket tid i Halmstad eftersom hennes syster bor här. När vi träffas har Emma och storasyster Anna planerat en myskväll i stugan.

ANNONS

– Det bästa är att vi har nära till havet och att kan man titta på mysiga filmer här. Det som är mysigt är också att man kan beställa hemkörning och få mat levererat hit. Det finns inte i Gislaved så det tycker jag är roligt med stugan, berättar Emma glatt.

Somrarna i Halmstad innebär sol, bad och glass men också en hel del shopping. Ett av Emmas största intressen är att leta efter charmiga retroprylar på loppisar. I stugan finns en telefon i form av ett par stora rosa läppar, porslinsprylar och ett gäng LP-skivor med 80-talsartister står i bokhyllan.

– Jag shoppar helst här i Halmstad och överallt i Halland och i Skåne. Jag tycker det är bäst utbud här. I Gislaved tycker jag inte att man hittar lika mycket, säger hon.

Emma Örtlund har fyllt sommarstugan i Halmstad med sina bästa loppisfynd.
Sommarstugan på Östra stranden är inredd med mycket rosa och retro-prylar. Bild: Johan Persson

Tog revansch på mobbarna

Emma blev känd i samband med att filmen Catwalk hade premiär i början av året. Idén till dokumentärfilmen kom till efter att Emma skickat ett brev till Glad aHudikteaterns grundare Pär Johansson och berättade om sin dröm om att bli fotomodell. Tillsammans med fyra vänner reste Emma till New York för att uppfylla sin dröm och gick på catwalken under modeveckan iklädd riktiga prinsessklänningar.

– Det var helt magiskt och jag säger som Askungen, alldeles, alldeles underbart. Jag kände att jag gjorde revansch på studentbalen eftersom jag inte gick på den.

ANNONS

Emma har en intellektuell funktionsnedsättning och epilepsi. När hon var tonåring fungerade inte medicinen mot epilepsi och hon fick ofta anfall, något som gjorde skolgången tuff. Att nu vara modell och våga ta plats har varit en del i att ta revansch på mobbarna som gjorde tiden som tonåring svår.

Alla modeller i filmen har någon funktionsnedsättning eller syndrom och Catwalk hade ett tydligt tema, alla människors lika värde. En fråga som Emma brinner för och som hon även berörde i sitt sommarprat.

– Jag tycker det är enormt viktigt för att man måste tänka på hur man är mot andra. Så som man själv vill att andra ska vara mot en själv, så ska man vara mot andra. Det är jätteviktigt, det måste folk lära sig tycker jag, säger Emma som blev så mobbad under skoltiden att hon till slut stängde in sig hemma.

Här i sommarstugan tycker hon om att ha myskväll med film och god mat, gärna med systern Anna.
Den rosa läpp-telefonen är ett av Emmas favoritfynd berättar hon i sommarpratet. Bild: Johan Persson

Gjorde premiär som sommarpratare

”Jag kommer aldrig att be om ursäkt för vem jag är, jag är stolt och jag förtjänar respekt” säger Emma i inledningen av sitt sommarprat som berör både livets toppar och dalar. När hon fick frågan om att spela in Sommar i P1 blev svaret ett glädjetjut.

– Jag blev överlycklig! Jag nästan skrek ”Jaaa, amen gud är det sant, gud vad roligt”. Det kändes så roligt och jag blev så lycklig när jag fick veta att jag skulle få bli sommarpratare.

ANNONS

I programmet berättar Emma om när drömmen om att bli fotomodell blev till verklighet, om när hon blev mobbad och inte vågade gå på studentbalen och om när hennes mamma gick bort i cancer och livet var som tyngst. Då hade Emma tankar om att hon inte längre ville leva, nu ser livet helt annorlunda ut.

– I dag mår jag helt underbart, jag har aldrig mått bättre i hela mitt liv. Jag är mycket lyckligare nu än vad jag var då när jag hade självmordstankarna och när jag försökte göra självskadebeteende. Men nu mår jag mycket bättre och är mycket lyckligare och det är tack vare bland annat Catwalk och allt som jag gör nu, säger hon.

Hur var det att prata om så tunga ämnen?

– Det var jättejobbigt men samtidigt kände jag att det var ett sätt att bearbeta det. Det kändes samtidigt jättebra. Det var tungt och jobbigt men jag fixade det.

När sommarpratet sändes i P1 tidigare i sommar satt Emma tillsammans med sina systrar i bilen för att lyssna. De hade parkerat vid en sjö i Jönköping och tittade ut på vattnet medan programmet sändes.

– Det kändes som att jag fyllde år blandat med julafton. En stor present till mig, säger Emma som också har kunnat konstatera att hennes program är det bästa sommarpratet hon lyssnat på.

ANNONS

Emma Örtlund

Ålder: 32 år.

Bor: I Gislaved och har en sommarstuga på Östra stranden.

Aktuell med: Sommar i P1. Hade huvudrollen i dokumentärfilmen Catwalk som hade premiär i år och nu ska bli tv-serie.

Sysselsättning: Jobbar på kafé och är fotomodell.

Hobbys: Shoppa second hand och gå på loppisar, umgås med vänner, gå promenader, äta god mat och ha myskvällar.

ANNONS