Sommarkul på Andersberg lockar rekordmånga deltagare

Under åtta veckor kan barnen på Andersberg delta i sommaraktiviteter organiserade av Skolan mitt i byn. Syftet är att stärka integrationen och gynna en aktivare fritid. I år lockar Sommarkul fler barn än någonsin.

ANNONS
|

I sex år har Skolan mitt i byn anordnat Sommarkul på Andersberg. Dels som ett integrationsprojekt och dels för att få barnen att prova på nya saker. Verksamheten startade 2014 som ett projekt men är nu en av förvaltningens ordinarie verksamhet på Andersberg.

Fler deltagare än vanligt

Under sommaren med de restriktioner som pandemin medfört är det färre familjer med rötter i andra länder som har möjlighet att besöka sina hemländer. Detta resulterar i att det är fler barn hemma i Halmstad, barn som behöver något att hitta på i sommar.

– Därav har vi ett större antal barn, cirka 40 mer än vanligt i sommar, men det löser vi genom att tänka om lite, förklarar Frida Ahlgren, samordnare för Sommarkul.

ANNONS

Med 140 barn inskrivna och ett snitt på 100 ledare och barn dagligen gäller det att vara kreativ. När Hallandsposten hälsar på är det idrott i hallen som gäller med bland annat fotboll och gymnastik.

– Vi delar upp alla i mindre grupper som vi sprider ut. Coronarestriktionerna begränsar aktiviteterna vi kan hitta på, säger Maja Lind som är en av de ansvariga ledarna.

Delaktighet och gemenskap

Tillsammans med Jesper Sveglind är hon en av huvudledarna från Skolan mitt i byn. Maja kom dit som danslärare medan hon gick i gymnasiet. Sommarkul var ett givet extrajobb efter studenten. Hon har varit en del av Sommarkul sedan tre år tillbaka.

– Man får så mycket från barnen samtidigt som de inte förväntar sig något tillbaka, säger Maja och får medhåll från Jesper.

– Man är inte van vid värmen som finns i området, det finns en delaktighet och en gemenskap, säger Jesper.

Jesper har förutom Sommarkul hjälpt till med läxhjälp för vuxna. För Skolan mitt i byn är inte bara till för barnen utan även för vuxna i området.

Med kunskapen som deltagarna får med sig kan de hjälpa sina barn med läxorna hemma.

Utöver det erbjuds också skrivtillfällen där vuxna får hjälp med att förbättra sina personliga brev och CV:n. Detta ska hjälpa dem att ta sig ut i samhället och öka deras chanser på arbetsmarknaden.

ANNONS

Förutom Maja och Jesper är de andra ledarna i åldrarna 13-15. Tanken är att de ska bli involverade i att hjälpa och utveckla sitt bostadsområde. Sommarkul riktar sig till barn mellan 6 och 12 år så många av ledarna har varit deltagare tidigare år. Deras erfarenhet tas till vara när de ska organisera och hålla i sommarens aktiviteter.

Ett första sommarjobb

Verksamheten är ett samarbete mellan HFAB, Willhelm och Länsstyrelsen. Willhelm och HFAB anställer själva sina ungdomar genom sitt Växaprojekt. Även om ledarna alltså kommer från olika aktörer beskriver Frida dem som en enhet som jobbar tillsammans över gränserna.

– Det är allas barn som är här och barnen kan gå till vem som helst av oss.

För många av ledarna är detta deras första jobb. Inför Sommarkul höll Skolan mitt i byn intervjuer för de ungdomarna som nu erbjudits sommarjobb. Tillfället skulle ge dem en möjlighet att öva på hur det är att gå på en arbetsintervju och vad de ska tänka på.

– Vi är brickan mellan skolan, hemmet och samhället, förklarar Frida.

Att barnen ska få komma ut i samhället och känna sig delaktiga är något Frida lägger stor vikt vid.

– De ska upptäcka sitt Halmstad. De är en viktig del av hela Halmstad, inte bara av sitt eget område, berättar Frida.

ANNONS

Alla är välkomna

Fatima som är en av deltagarna kommer fram för att säga hej till Frida och de andra ledarna. Hon är 25 år och har varit med på Sommarkul så länge hon kan minnas.

– Jag har saknat Sommarkul, säger hon och går iväg för att umgås med de andra deltagarna.

– Även om Fatima åldersmässigt är för gammal för att delta så är hon precis lika välkommen som övriga, berättar Frida och fortsätter:

– Alla är välkomna och vi vill verkligen pusha på det. Det finns en plats för alla på Sommarkul.

Kompisarna Lan, Irina och Sara.
Kompisarna Lan, Irina och Sara. Bild: Amanda Pettersson

Kompisarna Lan, Irina och Sara är även de återkommande deltagare på Sommarkul. Favoritsysslan är att vara inne i idrottshallen.

– Vi gillar att göra tiktoks och busa med ledarna. Det är kul att man får träffa vänner här och ha roliga saker att göra, säger Sara och Irina tillägger:

– Man hade inte haft något att göra annars, man får ett bra sommarlov nu.

En nystart i livet

Det är krävs många ledare för att organisera Sommarkul, alla med olika bakgrunder.

Driton Buzuku är en av ledarna från Skolan mitt i byn och lite av en högra hand för Frida. Hans bakgrund med Sommarkul går långt tillbaka och jobbet har betytt extra mycket för honom.

ANNONS

Det var för tre år sedan som Driton som sjuttonåring valde att hoppa av skolan. Dagarna spenderade han inlåst hemma och han visste inte vart han skulle ta vägen. I hopp om ett jobb vände han sig till Frida som såg en chans till att väcka kämpaglöden i honom.

– Jag lät honom svettas ett tag innan jag gick med på att anställa honom i två veckors perioder, berättar Frida och ler mot Driton.

Driton beskriver beskedet som oerhört glädjande.

– Jag blev jätteglad och berättade det direkt för mina föräldrar, säger Driton och fortsätter:

– Jag hade äntligen hittat något som jag var bra på, något som var min grej.

Han har nu arbetat på Skolan mitt i byn till och från i tre år. Förutom Sommarkul har han varit ansvarig för Spontan idrott som de anordnar under hösten. Han ser själv avtrycket de gör på Andersberg och önskar att liknande funnits när han behövde det som ung.

– Det här är jätteviktigt. Istället för att vara ute och hitta på något dumt får de delta i aktiviteter och möta unga i deras egen ålder. Vi hade inte det här att vända oss till som unga. Nu kan jag inte sitta hemma och göra ingenting, jag måste ut och hitta på saker, avslutar Driton.

ANNONS
ANNONS