"Som att ta en kaffe med en vän"

Halmstadborna Anton, Markus och Muhammed har alla haft vanan att röka cannabis på fest. De menar att drogen blir allt vanligare och att den inte anses vara farligare än alkohol bland unga.

ANNONS
|

– Man skulle absolut inte se dem som feströker cannabis som knarkare, säger Markus.

Eftersom att cannabisbruk är olagligt i Sverige vill killarna uttala sig anonymt i HP. 25-årigaAnton, 33-åriga Markus och 28-åriga Muhammed heter egentligen något annat, men alla bor i Halmstad.

Anton och Muhammed studerar i dag på högskolan och Markus arbetar heltid, men är för tillfället sjukskriven. Ingen av dem har som vana att röka cannabis i dag, men alla har haft perioder då de "rökt på" lite då och då på fest eller i andra sociala sammanhang.

Markus berättar att det var ett par veckor sedan har själv rökte cannabis, men att det i regel förekommer på varje fest han är på.

ANNONS

– Jag kan också känna doften av cannabis när jag sitter på balkongen. Det kan förekomma en helt vanlig vardag, vilken tid på dygnet som helst.

Anton och Muhammed berättar att det var över ett år sedan de senast rökte cannabis. Men även de förklarar att drogen förekommer på var och varannan fest de är på.

– Det är mycket mer vanligt folk som håller på med cannabis än vad folk tror. Det är verkligen inte bara drogmissbrukare och pundare som äldre människor kanske kan tro, säger Muhammed.

– Alla jag vet som gör det har jobb och sköter sig socialt. De röker bara på när det är fest, precis som att folk dricker alkohol när det är fest, säger Anton.

Att bli erbjuden en joint, av en vän eller bekant, på en fest är enligt Muhammed väldigt vanligt.

– Det är alltid någon som har med lite i fickan så att man kan rulla en joint. Att röka cannabis är som att ta en shot, det är inte konstigare än så.

Enligt Halmstadkillarna har många unga i dag en liberal syn på cannabis, och många ser drogen som ett bättre alternativ till alkohol.

– När jag tränade mycket så rökte jag i stället för att dricka alkohol. Det påverkade inte min kropp lika mycket, säger Muhammed.

ANNONS

Även Anton och Markus berättar att de ser fördelar med att välja cannabis framför alkohol.

– Självklart är det väldigt individuellt, men de flesta som jag känner blir väldigt aggressiva av alkohol. Av cannabis blir de ofta snälla, lugna och kärleksfulla, säger Anton.

– Alkohol förstärker massor av konstiga egenskaper hos människor, säger Markus.

Enligt Folkhälsomyndigheten är cannabis mycket lätt att bli beroende av, killarna är dock inte oroliga för det. Men de är tydliga med att de ser cannabis som en drog, något som kan leda till både skador och risker.

– Men det är lika stor chans att man blir beroende av alkohol eftersom att alla super så mycket. Eller av cigaretter, tror Anton.

Anton, Markus och Muhammed berättar att det är mycket enkelt att få tag på cannabis i Halmstad.

– Den senaste gången jag beställde cannabis gjorde jag det över internet. Det kom hem som ett brev på posten, precis som att beställa vad som helst, säger Markus.

Halmstadkillarna tror att normaliseringen av cannabis grundar sig i en generationsfråga. De menar att yngre människor i dag vågar vara öppna med att de tar drogen och att det sällan görs i skymundan.

– Om du frågar våra föräldrar, den äldre generationen, så tycker de nog att cannabis är mycket sämre och farligare än vad vi tycker. För oss är det lite som en social kod, det är som att ta en kaffe med en vän, säger Anton.

ANNONS

Trots att killarna är väl medvetna om att det är brottsligt att röka cannabis är de inte rädda för att bli fasttagna av polisen. Eftersom risken är liten att de åker fast och att straffet för brottet är lågt menar de att cannabisanvändningen kommer att fortsätta.

– När den yngre generationen blir äldre och den äldre försvinner, då tror jag att cannabis kommer bli lagligt, säger Anton.

– Människor bryter mot så många lagar hela tiden. Man kör för fort och dricker alkohol på allmän plats. Att röka cannabis är enligt mig samma sak, säger Markus.

Fotnot: Anton, Markus och Muhammed heter egentligen något annat.

Fakta: Så påverkar cannabis

Cannabis påverkar hjärnan och funktioner som minne, uppmärksamhet, koncentration, analys- och planeringsförmåga. Den som är påverkad av cannabis kan ha svårt attlära sig nya saker, svårt att formulera sig förståeligt, problem att behålla uppmärksamhet och att delta i samtal. Den effekten kan hålla i sig i en till två dagar.

Vid upprepat intag av cannabis kan man få mer långvariga nedsättningar av hjärnans kognitiva funktioner som ofta håller i sig upp till flera veckor.

Många upplever ångest, förvirring, försämrad balans och motorik samt vanföreställningar under ruset.

Eftersom cannabis röks finns risk för att utveckla olika rökrelaterade sjukdomar, som till exempel cancer och bronkit.

Cannabismissbruk kan också leda till sociala skador. Personen kan få svårt att hänga med i skolan, fungera på en arbetsplats och få problem i relationer till vänner, partners eller familj.

Källa: www.drugsmart.com, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CA

ANNONS