Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Solsäker omtanke skapar glädje

De boende på Harplinge äldreboende kan räkna med solsken varje månad numera. Oavsett vad SMHI säger.

Solsken ingår i äldreboendets palett av aktiviteter för de boende. Varje månad bokar åtta personer sig för att få åka med till aktivitetshuset Tre Hjärtans solrum.

– Vi åker på charter. Det är alltid på en fredag. Vi avslutar veckan med en utflykt, de älskar det, berättar Heidi Nilsson som sedan i mars är konceptansvarig på det nya äldreboendet.

Hennes uppdrag går ut på att ordna stimulerande aktiviteter. Äldreboendet har natur och trädgård som koncept, många av aktiviteterna handlar därför om att komma ut i naturen eller att odla och plantera exempelvis blommor, jordgubbar och potatis.

Resultatet av solresorna och de andra aktiviteterna är tydligt.

– De mår strålande bra. De är så glada och nöjda och pratar mycket om det efteråt. Bara de kommer hit och ser solrummet slappnar de av och mår bra. Det är jättekul att se. Man ser på de dementa också att det har jättebra effekt, fortsätter hon.

Hon lägger 80 procent av sin arbetstid på uppdraget som konceptansvarig. Inom kort genomför hon en enkät med alla boende på äldreboendet. Resultatet i den kan sedan användas som måttstock för att utvärdera vad de olika aktiviteterna betyder för de boende.

– Finns det ingen som håller i det blir det ingen struktur. Vi ser till exempel att de dementa sover bättre på nätterna sedan vi började med aktiviteterna.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här