Tar kontakt. Elisabeth Malmberg på Friskis och Svettis är en av dem som är kontaktperson om en patient får motion på recept. Den som vill ha mjukare träning kan hos föreningen bland annat träna i gymmets sittande bröstpress.
Tar kontakt. Elisabeth Malmberg på Friskis och Svettis är en av dem som är kontaktperson om en patient får motion på recept. Den som vill ha mjukare träning kan hos föreningen bland annat träna i gymmets sittande bröstpress.

Soft motion kan åter fås på recept

Nu kan vårdpersonal åter skriva ut lågintensiv träning på recept. Efter fem år i träda är nivå 1 – som riktar sig till den ovane motionären – tillbaka.

ANNONS
|

Motion på recept, eller Fysisk aktivitet på recept, FaR, som det formellt kallas, har funnits i Region Hallands regi sedan 2003.

All legitimerad vårdpersonal kan skriva ut recept på tre nivåer. Första gäller träning med låg intensitet för den som inte är så van vid att röra på sig. Då skickas patientens recept till en kontaktperson som hjälper till att stötta och informera.

Andra nivån omfattar det ordinarie utbudet hos föreningar och tredje nivån handlar om egenträning. På båda dessa nivåer ansvarar patienten själv för receptet.

Men sedan ungefär fem år tillbaka har nivå 1 inte funnits i Halmstad.

ANNONS

–Möjligheten utnyttjades inte, det skrevs i stort sett inga recept, och Halmstadnämnden valde att plocka bort nivån, säger Anna Lindskog, strateg för social hållbarhet på Region Halland.

Varför intresset var så lågt vet hon inte. I Halland som helhet skrivs ungefär 400 recept till nivå 1, berättar hon.

Men efter önskemål från vårdpersonal är det nu möjligt att åter skriva ut recept på soft träning även i Halmstad. Trots det har det skrivits få receptunder våren.

–Vi tror inte att vårdpersonalen fått upp ögonen för detta än, säger Anna Lindskog.

I hopp om att nivå 1 ska användas mer arrangerade Region Halland och Hallands idrottsförbund nyligen en kick-off för vårdpersonalen.

–Nivå 1 är bra för den som är ovan vid att träna och kanske känner sig lite osäker. Här finns speciellt utbildade personer som tar emot recepten och ringer upp patienten som då får lite extra hjälp med att komma igång, säger Anna Lindskog.

I nivå 1 kan patienten välja mellan bland annat enkla promenader, softa gympapass, yoga och cirkelträning.

–FaR är ett verktyg som vårdpersonal kan använda för att trycka lite extra på vikten av motion. Det blir lite mer på riktigt när man får det på recept och så är ju motionen på nivå 1 lite subventionerad, säger Anna Lindskog.

ANNONS

Elisabeth Malmberg på Friskis och Svettis tycker att det är bra att möjligheten kommit tillbaka.

–Det finns många bra sätt att träna skonsamt för den som inte är så van. Man kan till exempel vara med på ett soft cirkelgympass eller ett mjukare pass på crosstrainer, säger hon.

Och statistik visar att många väljer att fortsätta vara aktiva.

–Minst 80 procent av dem på nivå 1 fortsätter att träna, säger Anna Lindskog.

ANNONS