Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En 33-årig man döms till 75 timmars samhällstjänst efter att han misshandlat en kund, som ville köpa mer socker.
En 33-årig man döms till 75 timmars samhällstjänst efter att han misshandlat en kund, som ville köpa mer socker.

Sockerfejden avslutades med misshandel på parkeringen

Kvinnan i butiken vägrade sälja mer socker till kunden. Det ledde till rasistiska påhopp, grova sexuellt förstärkta hot och misshandel. Och en 33-åring som slipper fängelse.

Bråket fick sin upplösning på parkeringen utanför matvaruaffären. Men upptakten skedde redan inne i butiken när en kvinna, av anledningar som inte är kända, vägrade sälja mer socker till en kund.

Kunden blev förbannad, högljudd och beskyllde henne för att vara rasist. Enligt vittnesmål under rättegången skrek kunden bland annat ”...du säljer till dina kusiner, men inte till mig. Du är en jävla rasist, jag kommer tillbaka. Du kommer att få se...”

Offret för misshandeln nekar till ordvalet och hävdar att kvinnan frågades: ”Varför pratar du till mig på ett rasistiskt sätt?”

Hävdade självförsvar

Kunden lämnar butiken och står och lastar in sina varor när 33-åringen, som är kollega med kvinnan, kliver in i handlingen. Han drämmer till med storsläggan direkt, först verbalt med hotet: ”Om du handlar mer i den här butiken ska jag döda dig!”. Det följdes av kränkningar med illa dolda sexuella undertoner som berörde offrets mamma och hans hustru och därefter tog 33-åringen till knytnävarna.

Vittnen såg fem, sex snabba slag i ansiktet på sockerkunden. Eftersom 33-åringen samtidigt hade något hårt, möjligen en nyckelknippa, i handen hade våldet omfattande effekt. Offret föll till marken med skador både under ögat och på näsan.

I efterhand hävdade 33-åringen självförsvar, påstod att han pratat lugnt med sockerkunden när han plötsligt blivit angripen. Men i domen mot 33-åringen konstaterar rätten bland annat att det vore konstigt om han hade blivit angripen om han vore så lugn som han själv beskrev situationen.

Slipper fängelse

Tingsrätten skriver i domen att vittnets och offrets uppgifter är ”mycket trovärdiga” och att de i förening med det som övervakningsfilmen visar gör det ställt utom rimligt tvivel att 33-åringen misshandlade sitt offer på det sättet som åklagaren beskrivit i stämningsansökan.

Straffvärdet motsvarar två månaders fängelse, men tingsrätten väljer i stället att döma mannen till villkorlig dom i förening med 75 timmars samhällstjänst. 33-åringen ska också betala offret drygt 11 000 kronor i skadestånd.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här