Stefan Pålsson (S) dagen efter budgetskrällen: ”Vi kommer använda alla till buds stående medel för att säkerställa att vår budget blir verklighet.”
Stefan Pålsson (S) dagen efter budgetskrällen: ”Vi kommer använda alla till buds stående medel för att säkerställa att vår budget blir verklighet.” Bild: Roger Larsson

Socialdemokraterna ska bevaka att deras politik genomförs

Det ser inte ut att bli något nytt styre i Halmstad, så som Socialdemokraterna hoppades på efter onsdagens budgetskräll. Partiet ska nu hårdbevaka att deras politik genomförs.
– Vi kommer använda alla till buds stående medel för att säkerställa att vår budget blir verklighet, säger Stefan Pålsson (S).

ANNONS
|

På onsdagens budgetfullmäktige släppte Sverigedemokraterna en bomb när de drog tillbaka sitt eget förslag för att i stället stödja Socialdemokraterna.

LÄS MER: S-budget vann i fullmäktige – efter SD:s svängning

Innebörden blir att Alliansen tvingas styra med en S-budget kommande år.

Efter mötet kom mycket att handla om det politiska spelet. S öppnade upp för samtal om ett nytt styre i kommunen och sträckte ut en hand över blockgränsen – en hand som C och L bestämt slog undan.

LÄS MER: C och L vill inte skiljas från Alliansen

”Skatten den viktigaste skillnaden”

När krutröken skingrats på torsdagen hade kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) landat i nederlaget. Han konstaterar att utfallet innebär en del förändringar i kommunens verksamheter.

ANNONS

– I grunden bygger alla budgetar på samma material, på så sätt finns det likheter. Men jag tror det som kommer märkas nästa år är de pengar vi ville föra in i city gällande trygghetsfrågorna. Det var en stor satsning som var väldigt efterfrågad. Men vi tänker inte ge upp den frågan, säger Jonas Bergman.

Stefan Pålsson vill fortsatt trycka på att den avvärjda skattesänkningen kommer att göra störst skillnad för Halmstad i tiden under och efter covid-19.

– Hade Alliansens budget gått igenom hade det inneburit cirka 25 miljoner kronor årligen i skatteintäkter som vi gått miste om. Dessutom blir det ytterligare mångmiljonbelopp på verksamheterna, i stället för på kommunens resultat. De här pengarna kommer att gå till att få fler i arbete, satsa på grundskolan, förbättra arbetsmiljön inom välfärdsyrken samt bromsa kraftiga besparingar, säger han.

LÄS MER OM DEN VINNANDE S-BUDGETEN HÄR

S: ”Vi kommer att bevaka Alliansen”

Senast Alliansen fick styra med en S-budget var 2016. Alliansen hade då majoritet tack vare stöd från två före detta SPI-politiker.

Det efterföljande året riktade Socialdemokraterna kritik mot Alliansen – S menade att styret inte gjort tillräckligt för att uppfylla ambitionerna i S-budgeten.

LÄS MER: Rosén (S) ställde Graf (M) mot väggen om budget

ANNONS

I svallvågorna av onsdagens fullmäktige väcktes minnena till liv i debatten på sociala medier. Dagens S-opposition tänker inte acceptera att verkställandet av deras politik förhalas.

– Det fullmäktige har beslutat, det gäller. Det är bara för Alliansstyret att tugga i sig vår seger, säger Stefan Pålsson och fortsätter:

– Vi kommer att följa arbetet extremt noga och ligga på Alliansen för att allt ska genomföras. Väljer de att styra vidare i minoritet med vår budget så blir vår oppositionsroll ännu viktigare. De som styr äger makt över dagordning, och väljer man att obstruera kommer vi använda alla till buds stående medel för att säkerställa att vår politik blir verklighet.

Alliansen respekterar beslutet

Trots stundtals hårda tongångar i sociala medier från enskilda företrädare är Jonas Bergmans besked att Alliansen respekterar fullmäktigebeslutet.

– Vår avsikt är att genomföra den budget som kommunfullmäktige har beslutat om. Sen måste man vara ärlig med att vi hade önskat ett budgetbeslut i somras. Då hade man kunnat göra allt som man ska göra. Nu när beslutet kom i november så innebär det sannolikt att inte allt kommer kunna få genomslag fullt ut, av praktiska skäl, säger Jonas Bergman.

Kan alliansväljare räkna med att ni står upp för er politik nästa år, trots att ni måste rätta er efter S budget?

ANNONS

– Självklart. Budgeten är ett viktigt beslut men det fattas tusentals beslut i styrelser och nämnder under året. I några nämnder har vi majoritet och i dessa och alla övriga nämnder kommer vi fortsätta att ta initiativ från Alliansens sida och söka stöd för vår politik.

LÄS MER: Alliansen tänker styra med S-budget

ANNONS