Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avslöjade snattare skyller på glömska, men domstolen tror inte på deras bortförklaringar och fäller dem för brotten. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Avslöjade snattare skyller på glömska, men domstolen tror inte på deras bortförklaringar och fäller dem för brotten. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Snattare skyller på glömska – döms till böter

Låset kostade 399 kronor – men böterna gör den tankspridda 45-åringens snabba ärende i affärer 20 gånger så dyrt.

En flaska lim och ett hänglås, snabbt ordnat tänkte 45-åringen. Han var på väg till jobbet och var egentligen i tidsnöd.

Och kanske är det det som är förklaringen, för på väg ut ur affären började larmet plötsligt tjuta. 45-åringen insåg snabbt att han gått fel, vände om och ställde sig i kassakön.

Väl framme hos kassörskan betalade han för limflaskan. Hänglåset låg kvar i hans mössa som han höll i handen.

På väg ut ur affären tjöt larmet igen. Mannen hejdades och fick följa med för att förklara sig.

”Hade jag velat stjäla låset hade jag inte burit det synligt i handen. Jag glömde att lägga fram det. Jag är gammal och lite glömsk” beskrev han händelsen när han ställdes inför rätt, nekande inför misstanken om ringa stöld.

Övervakningsfilm

Både en övervakningsfilm och en anställd styrker händelseförloppet, vilket är med och avgör skuldfrågan. Tingsrätten dömer därför den glömske 45-åringen för ring stöld till 40 dagsböter á 220 kronor.

En annan man, som åtminstone har bättre skäl att skylla på ålder, är den 68-årige man som sågs stoppa bland annat kött och grönsaker till ett värde av 598 kronor i fickorna när han handlade i en livsmedelsaffär.

Han nekade också till misstanken om ringa stöld, angav att han var gammal och sjuk och att han stoppade varorna i fickorna utan att ha någon tanke på att stjäla dem.

Han döms också

Butikskontrollanterna anade något annat och följde efter honom när han passerade kassorna utan att betala för innehållet i fickorna.

Väl inför domaren i tingsrätten hävdade 68-åringen att om han hade velat stjäla varorna hade han skyndat sig iväg. Och precis som i det andra fallet anser tingsrätten att omständigheterna talar för att det rörde sig om ett försök att stjäla varor.

”Invändningen om att han glömde betala för dem kan lämnas utan avseende” konstaterar rätten och dömer 68-åringen till 60 dagsböter á 50 kronor.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här