Den 22 mars är målet att alla högstadieelever ska vara tillbaka på skolan fullt ut uppger Pauline Broholm Lindberg.
Den 22 mars är målet att alla högstadieelever ska vara tillbaka på skolan fullt ut uppger Pauline Broholm Lindberg.

Snart slut på undervisning på distans för högstadiet

Om allt går enligt plan kan alla elever på högstadiet vara tillbaka på sina respektive skolor fullt ut den 22 mars. Att fortsätta med växelvis distansundervisning ses som en risk – både för elevernas lärande och deras hälsa.

ANNONS
LocationHalmstad||

Eleverna i årskurs 7–9 har haft undervisning på distans sedan terminsstarten i januari. Den 25 januari övergick de till växelvis distansundervisning. I praktiken innebär det att eleverna är på plats var tredje, eller i vissa fall varannan, vecka.

LÄS MER:Halmstads högstadieelever ska undervisas digitalt

LÄS MER:Beslut: Växelvis distansundervisning för Halmstads elever

Men från och med den 8 mars är tanken att en återgång ska ske och eleverna kommer alltså från denna dag att få mer undervisningstid på skolan.

Målet 22 mars

Två veckor senare, den 22 mars, är målet att all undervisning åter ska ske i skolan uppger Pauline Broholm Lindberg, chef för barn- och ungdomsförvaltningen. Varje skola ansvarar själv för hur återgången ska gå till.

ANNONS

Att fortsätta med växelvis distansundervisning är inte hållbart i längden, menar förvaltningen. Det finns stor risk för att elevernas lärande och psykosociala hälsa påverkas negativt.

– Det är hela tiden en balans mellan personalens arbetsmiljö och trygghet samtidigt som vi har identifierat stora behov hos många elever. Vi har också fått in rapporter från personal som är oroliga över hur elevernas ska klara måluppfyllelsen, säger förvaltningschefen och tillägger:

– Vi känner också att det är svårt att motivera varför man inte får vara i skolan när vi ser att flera fritidsaktiviteter börjar öppna upp för unga i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Planen kan justeras vid behov

Parallellt finns också ett behov av att fortsätta minska spridningen av covid-19. Inget är därför hugget i sten och allt kan ändras utifrån smittspridning och eventuella nya råd och rekommendationer.

– Vi har en stabil frånvaro och Smittskydd Halland ser ingen anmärkningsvärd smitta bland unga när det gäller covid-19. Men vi följer noggrant smittskyddsläget i samhället, framförallt i våra skolor, och har löpande dialog med smittskyddsläkaren i Halland, säger Pauline Broholm Lindberg och tillägger att det också stundar ett sportlov.

– Många reser och rör på sig och vi vet inte om läget kommer att förändras i och med detta. Därför vill vi vara lite försiktiga. Detta är en plan som kan justeras men vi måste ha något att förhålla oss till.

ANNONS

Tanken är också att även Kulturskolan ska ha mer undervisning på plats. Här gäller ett annat datum, den 1 mars, för den individuella undervisningen. Även körsång, dans, teater/drama och bild kommer att genomföras med vissa anpassningar med till exempel mindre grupper.

LÄS MER:Här sprids smittan i Halland

ANNONS