Halmstad har valt sjön Bolmen som en framtida vattenkälla. ”Bolmen kommer säkra vår vattenförsörjning i många decennier framåt”, säger kommunstyrelseordförande Jonas Bergman (M).
Halmstad har valt sjön Bolmen som en framtida vattenkälla. ”Bolmen kommer säkra vår vattenförsörjning i många decennier framåt”, säger kommunstyrelseordförande Jonas Bergman (M). Bild: TT/Arkiv och Roger Larsson/HP Arkiv

Snart kan vattenfrågan vara löst i Halmstad

Halmstad har bestämt sig. I framtiden ska vatten tas från sjön Bolmen för att förstärka dricksvattenförsörjningen i kommunen. Samtal med Sydvatten ska nu inledas.
– Det här kommer att säkra vår vattenförsörjning i många decennier framåt, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Bevattningsförbud har varit ett återkommande tema i Halmstad de senaste somrarna. Men nu närmar sig vattenfrågan en lösning.

Förutsättningar att hitta ytterligare grundvattenresurser inom närområdet är dåliga, och därför har kommunen landat i att komplettera befintliga vattentäkter med större ytvattenresurser.

Bergman (M): ”En enorm investering”

Efter beslut i kommunstyrelsen ska sjön Bolmen bli en framtida resurs för att förstärka dricksvattenförsörjningen i Halmstad. Motsvarande beslut har redan tagits i Laholm.

– Vattenfrågan har diskuterats länge. Inte minst med tanke på att vi har haft bevattningsförbud i Halmstad nästan varje sommar de senaste åren. Nu har bägge kommuner satt ner foten och sagt att det är Bolmen som är den gemensamma lösningen framåt, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

Återkommande problem med grundvattennivåer och produktionskapacitet kan således komma att lösas inom en snar framtid.

– Bolmen är en jätteresurs som kommer säkra södra Hallands vattenförsörjning i många decennier framåt. Det här är en enormt viktig investering, säger Jonas Bergman.

LÄS MER: LBVA:s framtida anslutning till Bolmens vatten påbörjat

Mattias Leijon, vd på Laholmsbuktens VA, ser samarbetet om Bolmen som en viktig pusselbit i att säkra en trygg vattenförsörjning.
Mattias Leijon, vd på Laholmsbuktens VA, ser samarbetet om Bolmen som en viktig pusselbit i att säkra en trygg vattenförsörjning. Bild: Jari Välitalo/HP Arkiv

Konstgjort grundvatten

I och med kommunstyrelsens beslut får Laholmsbuktens VA uppdrag att å Halmstads vägnar inleda dialog med det kommunägda företaget Sydvatten, som i dag använder Bolmen som resurs för dricksvattenförsörjning av delar av Skåne.

Mattias Leijon, vd på Laholmsbuktens VA, ser beslutet som en viktig pusselbit i att säkra en trygg vattenförsörjning.

– I nuläget har vi en situation där vi framförallt sommartid använder alla tillgängliga resurser för att förse våra invånare och kunder med vatten, säger han.

LÄS MER: Vattenbristen gav rekordlångt bevattningsförbud

Halmstad och Laholm tar enbart tar sitt dricksvatten från grundvattnet. De flesta andra kommuner använder ytvatten (sjöar och åar) eller en kombination av grund- och ytvatten.

Det LBVA vill göra med hjälp av Bolmen är att producera så kallat ”konstgjort grundvatten” för Halmstad och Laholm, berättar Mattias Leijon.

– Enkelt uttryckt vill vi ta ytvatten från sjön, hälla ner det i marken, och sedan ta ut vattnet i grundvattenbrunnar. I princip blir det samma typ av vatten som vi i dag pumpar ut i ledningarna, som man sedan tappar upp i kranen hemma, förklarar Leijon.

ANNONS

Blir det någon skillnad för kunderna?

– Efter den färdiga processen tror jag inte att kunderna kommer märka någon uppenbar skillnad.

LÄS MER: Konstgjort grundvatten kan bli en lösning

Vilande juridisk rättighet

Innan man vet hur och på vilket sätt uttag från Bolmen ska genomföras måste förhandlingar ske. Både kommunstyrelsen och LBVA bedömer möjligheterna som goda, eftersom det finns en vilande juridisk rättighet att ta ut vatten för att försörja Halmstadområdet.

– Den dom och tillstånd som Sydvatten har innehåller en viss mängd vatten för Halmstadområdet. Det är den delen av domen som vi ska skaffa oss laglighet i att börja använda, förklarar Mattias Leijon.

Bakgrunden till Bolmen-lösningen är bland annat att både Halmstad och Laholm är växande kommuner. Därtill är kvaliteten på kommunernas befintliga vattentäkter hotade av verksamheter och annan yttre påverkan. Efter flera utredningar och studier har LBVA dragit slutsatsen att dagens grundvattenresurser måste kompletteras om man ska säkerställa framtidens dricksvattenförsörjning.

LÄS MER: Halmstad får räkna med dyrare vatten

ANNONS