Om vädret tillåter kan årets första halländska jordgubbar plockas redan denna veckan.
Om vädret tillåter kan årets första halländska jordgubbar plockas redan denna veckan. Bild: Lina Salomonsson

Snart kan årets första halländska jordgubbar plockas

Stängda gränser har länge sett ut att hindra utländska bärplockare från att kunna ta sig till Sverige. Men bärodlaren Lars-Erik Nilsson i Getinge oroar sig mer för nattfrost än för stängda gränser. Med lite tur kan årets första jordgubbarna plockas redan denna vecka.

ANNONS
|

Det är bråda tider för jordgubbsodlaren Lars-Erik Nilsson. Den stora frågan i år har varit vem som ska plocka hans jordgubbar. I coronatider har jordgubbsplockare från till exempel Bulgarien haft svårt att ta sig till Sverige och Lars-Erik Nilsson har fått vända sig till Arbetsförmedlingen för att få hjälp med arbetskraft.

– Men nu räknar jag med att det kommer att lösa sig, lantarbetare får ju komma in i Sverige nu, säger han.

För tillfället han mer orolig för att det ska bli nattfrost. Vädret har blivit kallare igen och enligt SMHI:s prognoser kan temperaturerna under veckan krypa ända ner till noll grader på nätterna.

ANNONS
Lars-Erik Nilsson, Hallands Bär AB.
Lars-Erik Nilsson, Hallands Bär AB. Bild: Ann Katrin Norling

– Det är ju rena vintern de målar upp på radion just nu, säger Lars-Erik Nilsson.

Men om bara vädret tillåter räknar han med att de första bären i hans jordgubbsland kommer att kunna plockas redan den här veckan.

– Men det kommer nog att dröja innan de börjar säljas utanför affärerna. De första brukar alltid säljas i det lite exklusivare butikerna, säger han.

ANNONS