Gamla får träffa anhöriga när besöksförbudet på äldreboenden hävs.
Birgit Andersson skrattar gott när undersköterskan Aila Youssein skojar om att hon kommer bli kändis genom intervjun i HP. ”Jag får väl skriva autografer hela dagen i morgon”, säger hon. Bild: Jari Välitalo

Snart får barn och barnbarn besöka äldreboendet igen

Om ett par veckor hävs det nationella besöksförbudet på äldreboenden. Då får Birgit Anderssons barn och barnbarn åter hälsa på henne på Kattegatts äldreboende – men redan tidigare tycker hon att det funkat bra.
– Vi har haft en besökshörna utomhus där man fått boka tid, säger hon.

ANNONS
|

Vid en presskonferens i Stockholm meddelade mitt på tisdagen socialminister Lena Hallengren (S) att det nationella besöksförbudet, som gällt sedan den 1 april, upphör från och med den 1 oktober.

Många äldre har vittnat om hur dystert det varit att inte kunna träffa sina anhöriga på så lång tid. På en del håll har det till och med talats om gamla som nästan tappat livslusten.

– Med tanke på rapporterna om hur fallen av covid-19 blivit allt färre i samhället har vi väl gått och väntat på det här beskedet, kommenterar Petra Gillberg, enhetschef på Kattegatts äldreboende på Andersberg, nyheten på tisdagseftermiddagen.

ANNONS

Barn och barnbarn

Fortfarande gäller emellertid besöksförbudet, så vi träffas utomhus. På andra sidan av bordet, flera meter ifrån HP:s utsände, sitter Birgit Andersson. Hon har bott på Kattegatt i tre år och trivs utmärkt – trots de restriktioner som gällt under snart ett halvår.

– Vi har haft det bra här, ingen av oss boende har blivit smittade, säger hon och berättar om hur hennes tre barn och fyra barnbarn kunnat komma på besök trots förbudet.

– Tack vare den här hörnan av trädgården på baksidan har man kunnat boka en tid för besök, förklarar hon och konstaterar att sommarens väder varit perfekt för utomhusvistelser.

– Pratas man vid ofta på telefon också så känner man sig inte ensam, säger Birgit Andersson.

Aktiviteter utomhus

Totalt är det 64 personer som bor på Kattegatt och normalt erbjuds de aktiviteter två gånger per dag.

– På grund av coronapandemin har vi tvingats tänka om när det gäller vissa aktiviteter. Exempelvis har vi fått ha konserter utomhus, där musikerna stått utanför staketet och våra kunder suttit i vår trädgård, säger Petra Gillberg.

– Vi har också köpt in extra iPads så att det gått att låna för den som vill prata med sina nära och kära via Facetime, säger Nina Azimi, som också är enhetschef.

ANNONS

– För de anhöriga har det även varit bra att vi finns på Instagram. Där har de kunnat se vilka aktiviteter vi gjort och kunnat känna sig trygga i att de som bor här har det bra. Samtidigt har det kunnat vara ett samtalsämne när de ringt, tillägger hon.

Många sjukskriva

För de 67 anställda på boendet har tiden med pandemin varit ansträngande. Exempelvis har fler än vanligt varit sjukskriva, eftersom man varit tvungen att stanna hemma vid minsta symtom.

– Jag fick vara hemma när jag var förkyld och febrig. Och när jag var helt symtomfri stannade jag hemma några dagar extra och testade sedan mig, för att vara helt säker på att jag inte hade covid-19, säger Aila Youssein, som jobbat på boendet i tre år.

Handhygien

– Ja, det har varit extra många vikarier här i år, kommenterar Birgit Andersson, som också tror att pandemin fört en del gott med sig – med tanke på hur lite kräksjuka och andra smittor spridit sig nu när alla är så noga med handhygien.

– Alla dagisbarn har ju vant sig vid att tvätta händerna med tvål och vatten ofta.

När besöksförbudet hävs gäller fortfarande Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att bland annat använda handsprit, inte kramas och att stanna hemma om man har några symtom.

ANNONS

Och även om det kommer rapporter om att yngre människor slarvar med avstånd när de är ute i nöjeslivet tror Petra Gillberg att anhöriga vill följa riktlinjerna när de besöker äldreboenden.

– Ingen vill ju smitta ner en släkting.

ANNONS