Inget ovanligt. Bristerna vid Attendo Cares äldre- och demensboende på Andersberg har hittills inte varit så allvarliga att de lett till någon anmälan enligt lex Maria.
Inget ovanligt. Bristerna vid Attendo Cares äldre- och demensboende på Andersberg har hittills inte varit så allvarliga att de lett till någon anmälan enligt lex Maria.

Snabbinspektion på privata äldreboenden

Inspektioner genomfördes i går av kommunens hemvårdsförvaltning efter kritik om brister vid privata Attendo Cares äldre- och demens- boenden på Andersberg och Patrikshill.

ANNONS
|

Vid de snabbt inkallade inspektionerna deltog en utvecklingschef, en utvecklingsledare, läkare samt medicinskt ansvarig sjuksköterskan, MAS, Maria Claes.

–Jag har kontrollerat med den läkare som har avsatt tid vid äldreboendet på Andersberg. Men vi ser att trots den schemaförändring som är föreslagen kommer Attendo att kunna ge en god patientsäkerhet. Jag har i dag inget underlag för att det skulle bli en sämre hälso- och sjukvård på grund av den föreslagna förändringen. Så ser det ut i dag, säger Maria Claes.

Enligt Claes, och den information hon fick vid besöket, går schemaförändringen inte ut på att dra ner på antalet sjuksköterskor utan att minska antalet omsorgspersonal.

ANNONS

Hon uppger samtidigt att det har genomförts inspektioner vid Andersberg och Patrikshill.

–Det har varit oanmälda okulära inspektioner en gång i månaden med undantag i somras. Då tittar man på hur verksamheten fungerar. Den första större uppföljningen sedan Attendo tog över i april kommer att ske i oktober, säger Maria Claes.

Hon berättar även att insyn och kontroller sker genom de protokoll som Attendo månadsvis lämnar till hemvårdsförvaltningen.

– Attendo har kvalitetsmöten varje månad för att diskutera de avvikelser som personalen lämnat. Protokollen skickas sedan till oss. Hittills har avvikelserna mest handlat om att personal glömt att ge medicin eller fallolyckor. Avvikelserna har inte varit så allvarliga att det blivit någon anmälan enligt lex Maria. Som medicinskt ansvarig sjuksköterska anser jag att de har kontroll över detta och att de jämfört med andra inte har osedvanligt många eller allvarliga avvikelser, säger Maria Claes.

Systemet med avvikelserapportering är samtidigt indirekt ett sätt att anmäla en arbetskollega för att den missköter sina arbetsuppgifter.

–Så är det för det är personalen som ska fylla i avvikelserna men det är helt naturligt i vår verksamhet. Personalen är enligt lag skyldig att rapportera avvikelser för det är samtidigt ett sätt att mäta och förbättra kvaliteten, påpekar Maria Claes.

ANNONS
ANNONS