Smockat med danssugna efter två års uppehåll

Efter två års uppehåll under pandemins restriktioner är det smockat med folk som dansar runt majstången vid midsommarfirandet på Annies gård i Haverdal.
– Senast vi körde här, 2019, regnade det – så det är synd att klaga på värmen, säger lekledaren Ida Johansson, som manar på de svettiga gästerna att hoppa som små grodor.

ANNONS
|

I högsommarvärmen i Haverdal hörs ingen längre prata om corona och covid, trots att nyheterna de senaste dagarna rapporterat om en ökad smittspridning igen på andra håll i landet. Men den här midsommarafton verkar besökarna i stället vilja fokusera på det positiva med att få träffas utan restriktioner – och trots allt är det ju ur smittosynpunkt bra med aktiviteter utomhus.

Historisk plats

Platsen är historisk, eftersom det var här som gårdarna i Haverdals gamla by låg fram till det stora skiftet 1855.

Här, där nu hundratals samlas för att fira midsommar, lät författaren Albert Olsson sin romanfigur Tore Gudmarsson kämpa mot såväl sand som överhet i den klassiska trilogin om Haverdal vid 1600-talets brytningstid mellan danskt och svenskt styre.

ANNONS

I dag ägs Annies Gård av Halmstads kommun och drivs sedan tre decennier tillbaka av en förening.

Resning av stången

– Åtta personer har ägnat förmiddagen åt att klä majstången med björkris, berättar föreningens ordförande Mats Helgesson innan han låter de barn som vill även trycka fast blommor i stången.

Efter att stången rests organiserar lekledaren Ida Johansson alla danssugna i tre stora ringar. Med ackompanjemang av Lena Tellqvists dragspel kör de sedan allt från ”Tre små gummor” och ”Vi äro musikanter” till ”Morsgrisar är vi allihopa” och ”Prästens lilla kråka”.

Och givetvis avslutas alltsammans med ”Raketen”.

Blöta skjortryggar

Ganska snabbt klibbar finskjortorna av svett på dem som är aktiva i danslekarna i den 28-gradiga värmen – men flera säger:

– Hellre det än att man är blöt av regn!

ANNONS