Anders Lindberg är före detta smittskyddsläkare i Halland.
Anders Lindberg är före detta smittskyddsläkare i Halland. Bild: Jari Välitalo

Smittskyddsläkaren berättar om pandemier genom historien

Coronapandemin är varken den första eller sista pandemin i mänsklighetens historia. I föreläsningen ”Pandemier i historien” berättar tidigare smittskyddsläkaren Anders Lindberg bland annat om pandemier genom historien och hur man hanterade sjukdomar förr.

ANNONS
|

Se föreläsningen här!

Halmstads föreläsningsförening är tillbaka med ännu en digital föreläsning. Den här gången är det Anders Lindberg, Hallands tidigare smittskyddsläkare, som ska tala under rubriken ”Pandemier i historien”.

– Det kommer inte att vara en recension av strategin nu eller handla om den pågående pandemin, utan är snarare en historisk tillbakablick på sjukdomar som härjat långt bak i Grekland och framåt, säger Björn Sterner, kassör i Halmstads föreläsningsförening.

LÄS MER:Föreläsningsföreningen gör digital premiär med hett tema

Föreningen har flyttat online sedan coronapandemin omöjliggjorde ett ordinarie program i fjol. Redan i mars avbröts det ordinarie programmet. I höstas kunde man i stället erbjuda en digital föreläsning med USA-experten Frida Stranne.

ANNONS

– Det har både sina fördelar och nackdelar att göra det digitalt. Föreläsningen med Frida Stranne nådde nästan 1 300 personer, och det är mer än vad vi samlar under ett år i Immanuelskyrkan. Samtidigt lever det inte på samma sätt som när man ser föreläsaren i verkligheten och kan ställa frågor, säger Björn Sterner.

Anders Lindberg har varit infektionsspecialist i stort sett hela sitt yrkesliv. 1983 blev han smittskyddsläkare i Halland och han var därefter tjänstledig i perioder för att jobba med epidemier och vaccinationer åt socialstyrelsen och smittskyddsinstitutet. Dessutom hoppade han in som statsepidemiolog under en period 1999–2000.

Föreläsningen med Anders Lindberg publiceras på hallandsposten.se i morgon onsdagen den 3 mars klockan 19.00 och kan därefter ses på HP:s sajt i två veckor.

LÄS MER:Smittskyddsläkaren Anders Lindberg: "35 000 svenskar dog i spanska sjukan"

ANNONS