Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

SMHI varnar – kraftig höjning av vattenståndet i eftermiddag

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket högt vattenstånd i Kattegatt i eftermiddag. Vattenståndet kan komma att bli hela 120 centimeter högre än normalt.

Vattenståndet väntas bli som allra högst någon gång under sen eftermiddag eller kväll.

– Även om vinden efter stormen har börjat avta så är havet ett lite trögare system där det tar längre tid innan man ser de här effekterna. Vinden trycker in vattnet mot kusten, säger Lisa Lind, oceanograf på SMHI.

Gränsen för en klass 2-varning går på just 120 centimeter, och det ser alltså ut som att vattenståndet utanför den halländska kusten kan hamna på just den nivån.

– Vi ser att det kan gå upp mot vår klass 2-varningsgräns. På de flesta platser kommer det att ligga någonstans mellan 100 och 120 centimeter, säger Lisa Lind.

Läs mer: Stormen drog in över Halland

I samband med flera av de senaste årens stormar har även vattenståndet i Nissan höjts. Den här gången har dock åns vattenstånd hållit sig på normala nivåer.

– Det beror delvis på att det inte har regnat tillräckligt mycket. Nissan måste själv flöda ner vatten mot Halmstad. Vid de tillfällen som det är högt vattenflöde i havet och i Nissan blir även vattenståndet högt i Halmstad, men vi ser inget flöde i Nissan, det fylls inte på uppifrån, säger Ola Pettersson, vakthavande hydrolog på SMHI.

Läs mer: Fortfarande strömlöst efter storm

För den som har kikat på SMHI:s varningskarta framgår det att det är klass 1-varningar för höga vattenflöden i samtliga angränsande län, men inte i Halland.

– Det finns tre områden som vi har lagt ut varningar för. Längst upp i Bohuslän, ett område kring Borås och Ulricehamn samt ett område kring Älmhult. Vi ritar upp våra varningsområden och om bara en snutt av det går in i ett angränsande län så får även det länet en varning, så det är inte så farligt som det kanske kan se ut, säger Ola Pettersson.

Se mer: Läget i Tylösand efter det hårda vädret – se webbkameran här!

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här