SMC Halland vill locka fler tjejer att meka med sina motorcyklar

Under söndagen anordnade SMC Halland en speciell tjejdag för att få fler tjejer att våga köra och mecka själva med sina motorcyklar.

ANNONS
|

Bakom initiativet står Fay Ellingsen, Lovisa Palmquist och Matilda Bergman som efter två tillfällen kan summera mek-dagarna som en succé.

– Det har gått kanon, alla deltagarna är nöjda och de har fått lära sig massor. Vi har fått väldigt positiv feedback om att det har varit lärorikt och roligt, berättar Lovisa Palmquist som är instruktör inom SMC Halland och tillägger:

– En av tjejerna som behövde gå sa att nu skulle hon hem för att byta oljan på sin motorcykel.

I dag var det andra av två tillfällen som har anordnats under helgen. Under lördagen var de på Falkenbergs motorbana och söndagen spenderades i en av Kristinehedsgymnasiets nya lokaler. Att det blev just en mek-dag var inte tanken från början.

ANNONS

– Det började ganska så lustigt för vi blev hopsatta av vår ordförande, så vi kände inte varandra sen tidigare. Men vi ville alla tre skapa event där vi kunde få fler tjejer att våga meka, testa på kurser inom SMC och lära sig tro på sig själv. Många tror att det är svårt, förklarar Fay Ellingsen och tillägger:

– När jag har frågat tjejer om de ska hänga med så brukar de ofta fråga om de är duktiga nog för att kunna vara med. Man behöver inte vara duktig för att gå en kurs, du är där för att lära dig. Vi vill nå ut så att fler tjejer vågar och SMC handlar om att vi ska bli trygga och säkra i det vi gör.

Den yngsta som har deltagit under dagarna är Lovisa Palmquist själv, som är 19, och den äldsta deltagaren har varit pensionär. Att olika åldrar har varit med och att de kör olika sorters motorcyklar beskriver de som viktigt för att kunna lära av varandra.

– Jag känner själv att det är viktigt med en trygg punkt i det här. För de som kommer på den här mek-dagen kan vi bli deras trygga punkt och på så sätt kan vi hjälpa fler tjejer att finna den. Det är lätt att tänka att det är männen som kan så man frågar en man. Man måste våga testa och göra själv för det är så man bygger sitt självförtroende, säger Lovisa Palmquist och får medhåll från Fay Ellingsen:

ANNONS

– Och det har även deltagarna uttryckt. När vi sågs så presenterade alla sig för varandra och berättade om vad som hade fått dem att vilja vara med i dag. De flesta sa att de vill känna sig oberoende av andra och det är så vi vill att de ska känna.

Under dagen har de gått igenom allt från oljebyten till hur man spänner kedjan och andra säkerhetskontroller.

– Om man vet vad man ska kolla efter så vet man om något inte är som det ska. Jag visste att kedjan satt löst och att den behövde spännas. Jag hade ett hum om hur och visade att det inte är så svårt att göra även om man inte har stenkoll, berättar Lovisa Palmquist och fortsätter:

– De har fått med sig en helhet i hur allt hänger ihop så är det lättare sen när de ska göra det själva. Vi är inte mekaniker men vi kan lära ut om säkerhet och bygga deras självförtroende till att vilja fortsätta lära sig. Man måste våga göra fel och om det blir fel så gör vi bara om det.

Mek-dagarna har genomförts ideellt och har kunnat erbjudas gratis för medlemmarna i SMC Halland genom support och stöd från utomstående.

ANNONS

– Rektorn på Kristinehedsgymnasiet var med och såg till så att allt flöt på under dagen, så de förtjänar en stor eloge för deras stöd. Det är sånt som gör att vi kan erbjuda det här kostnadsfritt, säger Lovisa Palmquist.

I framtiden har tjejerna tankar om fler aktiviteter som de vill genomföra. Bland annat spånas det om att samla tjejer för att köra ihop en dag i veckan och att man efter sommaren ska gå igenom hur man förbereder sin motorcykel inför vintern.

– SMC Halland vill komma igång och hålla i mer kurser nu riktade till tjejer. Det är på gång och för den som är intresserad finns det en grupp på Facebook som heter SMC-tjejer i Halland. Där kan man gå med och skriva till oss om man vill vara med, för alla är välkomna, avslutar Lovisa Palmquist.

ANNONS