Arkivbild. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Arkivbild. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Bild: Julian Stratenschulte

Småbarnspappans skador var Äventyrslandets fel

Svårbevisat och svårdömt. Målet om olyckan i vattenrutschbanan avgjordes på dagen två år efter händelsen i juni 2018. Det visade sig att ”tvärsäker” sällan är korrekt.

ANNONS
|

Småbarnsfamiljen var på Äventyrslandet, bland annat för att roa sig med vattenlekarna. Men när pappan och den två och ett halvt år gamla dottern åkte i en av vattenrutschbanorna brast säkerheten.

Mitt under färden ramlade dottern ur gummibåten, pappan kastade sig ur för att undsätta henne. Farkosten fortsatte nedåt och när den kom ut ur röret till inbromsningssträckan noterade inte badvakten att båten var tom.

Hans kollega uppe i tornet fick klartecken och släppte på nästa ekipage. Kollisionen när den båten nådde pappan och dottern, som fortfarande befann sig inne i vattenrutschkanan, var oundviklig. Både pappan och dottern slogs omkull. Pappan föll så illa att han efteråt hävdade att han fick fysiska skador och även psykiska besvär av händelsen – och att han behövde psykologhjälp för att må bättre.

ANNONS

Innan han och dottern hunnit ut ur vattenattraktionen blev de påkörda ännu en gång, fast utan lika allvarliga följder.

Han var efteråt tvärsäker på vilken attraktion han och dottern åkte i. Han var rejält upprörd och hade ett samtal med Äventyrslandets ansvariga. Efteråt hävdar hon bestämt att det var en annan vattenrutschbana paret åkte.

Bland vittnesmålen i tvisten finns också den två och ett halvt-åriga flickans mamma. Hon stod intill och såg badvaktens agerande under tiden färden pågick. Vittnesmålet är med och avgör tingsrättens beslut. Enligt hennes beskrivning reagerade inte badvakten när pappans och dotterns gummibåt kom ned och var tom.

Tingsrätten påpekar i sin dom att det är en brist att badvakterna inte kommit till tals i målet, men konstaterar att de genom försummelse i tjänsten vållade pappan personskada.

Pappans och dottern krävde i första hand i sin stämning mot Äventyrslandet att företaget orsakat dem personskador genom vårdslöshet och att Äventyrslandet är skadeståndsskyldigt. I fallet med dottern slår tingsrätten fast att de problem som familjen hävdat, att hon haft mardrömmar och numera är rädd för vatten, inte styrktes i målet.

Däremot anser rätten att pappans fysiska skador styrktes. Det i sin tur ledde en beräkning där båda parterna var vinnande och förlorande. Äventyrslandet motsatte sig helt och hållet ansvar och skadeståndsskyldighet.

ANNONS

Men med pappan som ”vinnare” och dottern som ”förlorare” i målet blev parterna ersättningsskyldiga för halva motpartens kostnader. Det innebär att Äventyrslandet ska ersätta pappan med 52 332 kronor för hans rättegångskostnader. Samtidigt döms den då två och ett halvt-åriga dottern att ersätta Äventyrslandet med 43 330 kronor.

ANNONS