Att Hallands släktforskarförening har hela 1 340 medlemmar säger en del om hur populärt det är att söka sina rötter. Genom webbtjänster som Ancestry och MyHeritage är det numera också enkelt att forma släktträd och få tips från andra.
– Men man ska inte bara acceptera alla förslag utan alltid söka källan. Även om någon heter likadant så är det inte säkert att det är samma människa, säger Håkan Westerlund i Hallands släktforskarförening.
Erbjuder stöd två dagar i veckan
Även till vardags har föreningen ett eget rum på bibliotekets andra våning, där man tisdagar och lördagar erbjuder stöd till alla intresserade. Under lördagen kom extra många eftersom dagen utsetts till Släktforskningens dag.
– Jag har hållit på ett tiotal år och tänkte idag få hjälp att hitta en anfader, som jag tror kommer från Finland, berättar en av besökarna, Sterner Josefsson.
Hans släktforskarintresse väcktes genom hans pappa och under resans gång har det blivit en del udda upptäckter:
– Ja, en del gener vill man ju inte så gärna föra till torgs. Jag har upptäckt att jag är släkt med en terrorist på Orust som kallades Konrad den stygge. Han vägrade tydligen att acceptera att Bohuslän skulle bli svenskt på 1600-talet, berättar Sterner.
Hittar förr eller senare en soldat
Släktforskningens dag arrangeras varje år och brukar ha olika teman, i år var det ”officerare och soldater".
– Förr eller senare hittar man nästan alltid en släkting som varit soldat. I Halland är det också mycket bönder och hantverkare, säger Margot Westerlund, som är aktiv i släktforskarföreningen.
Själv har hon upptäckt att hon har mycket "kyrkfolk" i släkten.
– Det är allt från kyrkoherdar till klockare. En av dem stal faktiskt kyrksilvret och fick livstids fängelse, men han rymde på vägen till fängelset, berättar hon.
Bra att börja släktforska tidigt
Margots tips till den som funderar på att börja släktforska är att inte vänta för länge.
– Många börjar när de blir pensionärer, men det är bättre att börja tidigt, när man fortfarande har mor- och farföräldrar i livet som man kan fråga. Och så ska man alltid skriva ner sina källor. Det är en del att tänka på, men föreningen erbjuder bra nybörjarkurser, säger hon och tillägger:
– Det är kolossalt roligt att släktforska. Man samlar ju inte bara papper utan kan ta sig till platser där man haft släkt. Och ett släktträd är en väldigt fin gåva att ge till sina barn.