Håkan Westerlund från Hallands Släktforskarförening hjälper Sterner Josefsson att leta reda på en anfader från Finland. ”Jag har vetat några år att jag har finskt påbrå, men har även upptäckt en del andra gener som man inte lika gärna för till torgs”, säger Sterner med ett leende.
Håkan Westerlund från Hallands Släktforskarförening hjälper Sterner Josefsson att leta reda på en anfader från Finland. ”Jag har vetat några år att jag har finskt påbrå, men har även upptäckt en del andra gener som man inte lika gärna för till torgs”, säger Sterner med ett leende. Bild: Yvonne Persson

Släktforskning avslöjade oönskade rötter

Den som ger sig på släktforskning får vara beredd på att hitta allt från kungligt blod till mindre önskade gener.
– Jag är släkt med en terrorist, avslöjar Sterner Josefsson, som besökte Stadsbiblioteket i Halmstad under Släktforskningens dag.

ANNONS
|

Att Hallands släktforskarförening har hela 1 340 medlemmar säger en del om hur populärt det är att söka sina rötter. Genom webbtjänster som Ancestry och MyHeritage är det numera också enkelt att forma släktträd och få tips från andra.

– Men man ska inte bara acceptera alla förslag utan alltid söka källan. Även om någon heter likadant så är det inte säkert att det är samma människa, säger Håkan Westerlund i Hallands släktforskarförening.

Erbjuder stöd två dagar i veckan

Även till vardags har föreningen ett eget rum på bibliotekets andra våning, där man tisdagar och lördagar erbjuder stöd till alla intresserade. Under lördagen kom extra många eftersom dagen utsetts till Släktforskningens dag.

ANNONS

– Jag har hållit på ett tiotal år och tänkte idag få hjälp att hitta en anfader, som jag tror kommer från Finland, berättar en av besökarna, Sterner Josefsson.

Hans släktforskarintresse väcktes genom hans pappa och under resans gång har det blivit en del udda upptäckter:

– Ja, en del gener vill man ju inte så gärna föra till torgs. Jag har upptäckt att jag är släkt med en terrorist på Orust som kallades Konrad den stygge. Han vägrade tydligen att acceptera att Bohuslän skulle bli svenskt på 1600-talet, berättar Sterner.

Hittar förr eller senare en soldat

Släktforskningens dag arrangeras varje år och brukar ha olika teman, i år var det ”officerare och soldater".

– Förr eller senare hittar man nästan alltid en släkting som varit soldat. I Halland är det också mycket bönder och hantverkare, säger Margot Westerlund, som är aktiv i släktforskarföreningen.

Margot Westerlund i Halland Släktforskarförening  bistod med goda råd under Släktforskningens dag på stadsbiblioteket. Föreningen har även till vardags ett eget rum på biblioteket, där man två dagar i veckan erbjuder stöd till intresserade.
Margot Westerlund i Halland Släktforskarförening bistod med goda råd under Släktforskningens dag på stadsbiblioteket. Föreningen har även till vardags ett eget rum på biblioteket, där man två dagar i veckan erbjuder stöd till intresserade. Bild: Yvonne Persson

Själv har hon upptäckt att hon har mycket "kyrkfolk" i släkten.

– Det är allt från kyrkoherdar till klockare. En av dem stal faktiskt kyrksilvret och fick livstids fängelse, men han rymde på vägen till fängelset, berättar hon.

Bra att börja släktforska tidigt

Margots tips till den som funderar på att börja släktforska är att inte vänta för länge.

– Många börjar när de blir pensionärer, men det är bättre att börja tidigt, när man fortfarande har mor- och farföräldrar i livet som man kan fråga. Och så ska man alltid skriva ner sina källor. Det är en del att tänka på, men föreningen erbjuder bra nybörjarkurser, säger hon och tillägger:

ANNONS

– Det är kolossalt roligt att släktforska. Man samlar ju inte bara papper utan kan ta sig till platser där man haft släkt. Och ett släktträd är en väldigt fin gåva att ge till sina barn.

LÄS MER:Släktforskning bakom polisframgång i Linköping

ANNONS