Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Skolstopp för asiatisk kyckling

Världsnaturfonden har rödlistat asiatisk kyckling sedan proverna visat för höga halter av antibiotika. Men Halmstads skolor har sedan tidigare inte serverat någon kyckling därifrån.

– Vi har tagit ett medvetet beslut att till största del bara ha färsk kyckling, så vi har ingen kyckling från Asien alls, säger Joakim Lindh, verksamhetschef.

Han berättar att kommunen, i sin upphandling, har ställt en rad krav på kycklingen för att kunna hålla en jämn kvalitet på maten som serveras i kommunen, bland annat på förskolor och skolor. Man har till exempel ställt krav på att den ska vara färsk, och att mängden insprutat vatten inte får vara för stor. Men kraven på att det ska vara svensk kyckling är inte bara en moralisk fråga utan har även en logisk förklaring.

– Det är oerhört svårt att tina stora partier kycklingfiléer eller kycklingben så att det blir tinat jämnt. Har vi några bitar som är frysta riskerar vi att inte få dem färdiga när maten lagas och vi kan ju inte servera rosa kyckling till barnen i skola och förskola, säger Joakim Lindh.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här