Skolor väljer bort kyrkan på avslutningen

Många av Halmstads grundskolor har valt bort kyrkan vid skolavslutningen på fredag för att vara i en större lokal eller utomhus.

ANNONS
|

Artikeln rättad 170612. Nu rätt bild på Trönningeskolan.

På fredag lägger Halmstads barn undan läxböcker och välkomnar sommaren.

Endast sju av Halmstads 37 grundskolor håller sin sommaravslutning i kyrkan i år. Flera av rektorerna uppger att de har bytt lokal de senaste åren för att få plats med alla elever, skolpersonal, familjer och släktingar i en och samma lokal.

– Vi var i kyrkan för tre–fyra år sedan, men bytte lokal eftersom det var så hemskt många som inte fick plats, säger Linda Svensson, rektor på Trönningeskolan.

Slottsjordsskolan brukade hålla till i Sankt Nikolai kyrka, men gjorde ett uppehåll 2016 när kyrkan renoverades. Då var de på skolgården och där blir de kvar även i år.

ANNONS

– Det var en positiv och lyckad upplevelse så vi fortsätter att vara på skolgården. Alla klasser kan fira samtidigt, istället för att dela upp det i flera avslutningar. I kyrkan fick vi dela upp avslutningen på grund av platsbristen, säger Terése Lek, rektor på Slottsjordsskolan.

Den vanligaste orsaken till att grundskolorna väljer bort kyrkan är just att alla ska få plats. Det gäller till exempel båda friskolorna Eketånga montessori och Vittra.

– Vi valde att vara utomhus för att kunna fira skolavslutning gemensamt i alla åldrar och bjuda in alla elevers nära och kära, säger Anne Karlsson, rektor på Vittra.

Eketånga flyttade ut på Solgården för fyra år sedan.

– Kyrkan var för liten och avslutningen fick delas upp i olika grupper. Skolan ville ha en gemensam avslutning med alla samtidigt, säger rektor Peter Höjman.

I enkäten säger bara enstaka skolor att de har valt bort kyrkan på grund av den religiösa kopplingen. Lyngåkraskolan höll avslutning i kyrkan fram till 2010, men är i dag i Harplinge hembygdsgård i stället.

– Vi ville skapa en sommaravslutning där så många som möjligt kan närvara och ville vara på en plats som har lokal koppling till närmiljön. Dessutom ser vi inte någon koppling till kristen tradition vid sommaravslutningen, säger Käthe Johnsdotter Strömstedt, kurator vid Lyngåkraskolan.

ANNONS

De skolor som håller avslutningen i kyrkan på fredag är: Brearedsskolan, Snöstorpsskolan, Wallbergsskolan, Österledsskolan, Esperedsskolan, Valhallaskolan och Östergårdsskolan.

– Eftersom vi saknar aula på skolan brukar vi alltid ha våra avslutningar i Martin Luther plåtkyrkan. Alla elever är med eftersom avslutningen är icke religös, berättar Chatarina Mardell, rektor på Östergårdsskolan.

I Oskarström är det populärt att vara i kyrkan på sommaravslutningen. Esperedsskolan, Valhallaskolan och Österledsskolan samsas om tiderna i kyrkan på fredag.

Skolinspektionen riktade kritik mot Esperedsskolans julavslutning 2009, eftersom den ansågs ha innehållit för många religiösa inslag. I dag har avslutningen en annan inriktning.

– Det finns olika perspektiv att se på skolavslutning i kyrkan. Vi hänvisar vårt ställningstagande att gå till kyrkan till Skolverkets rekommendationer, säger Ulla Rischel, rektor Esperedsskolan.

Enligt Skolverkets riktlinjer kan skolavslutningar ske i kyrkan om tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och inte på religiösa inslag. Elever som absolut inte vill närvara i kyrkan kan i undantagsfall få dispens.

Fyllingeskolan och Söndrumsskolan håller sina avslutningar i idrottshallar, men har en särskild ceremoni för niondeklassarna i kyrkan. På Fyllinge tågar niorna till Mariakyrkan och i Söndrum till Söndrums kyrka.

– Det är ett önskemål från eleverna. Vi har föreslagit vår piazza, men de önskar kyrkan och då är vi där, säger Maria Rüter, rektor på Söndrumsskolan.

ANNONS

Vid några skolor har eleverna jobbat in fredagen och håller avslutningen tidigare. Eldsbergaskolan har sin på onsdag kväll, Trönningeskolan på torsdag förmiddag och Vallåsskolan på torsdag kväll.

Om: HP-enkäten

  • Hallandspostens enkät om skolavslutningarna skickades ut via e-post under vecka 22. Rektorerna vid Halmstads 33 kommunala grundskolor och fyra fristående grundskolor hade sedan tid på sig att svara senast onsdagen den 7 juni.
  • HP ringde även runt till de skolor som inte hade svarat i tid för att samla in de sista svaren. Till slut hade samtliga 37 skolor svarat på enkäten, även om långt ifrån alla svarade på fråga 3.
  • Frågorna löd:
  • 1. I vilken lokal håller er grundskola sin sommaravslutning i år? (ange vilken lokal som gäller för respektive stadie på er skola)
  • 2. När höll er skola sommaravslutningen i en kyrka senast?
  • 3. Förklara med en mening: varför flyttades skolavslutningen till en annan lokal än kyrkan? (det vill säga om den någonsin har hållits i en kyrka)
ANNONS