Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Skolor i Oskarström får ny stadieindelning

Valhallaskolan blir en F–3-skola och Espered/Österled en 4–9-skola. Åledsskolan får fortsätta vara en F–6. Så vill politikerna i barn- och ungdomsnämnden att skolorna organiseras i framtiden.

Barn- och ungdomsförvaltningen har, enligt uppdrag från samhällsbyggnadsutskottet, gjort en redovisning över hur den framtida skolorganisationen i Oskarström och Åled bör se ut.

LÄS MER: Förändringar på gång för överfulla skolor

Bakgrunden är att skolorna är överfulla. Valhallaskolan har redan en paviljonglösning och Åledsskolan kommer att få paviljonger från och med höstterminen.

Förvaltningens förslag är att Valhallaskolan, som i dag är en F–6-skola, i stället blir F–3. Esperedsskolan, som är en F–6-skola, och Österledskolan, som är en 7–9-skola, blir då en gemensam 4–9-skola.

Åledsskolan fortsätter att vara F–6 precis som i dag men kan på sikt byggas ut till en F–9-skola eller bli en F–3-skola. Eleverna erbjuds även i fortsättningen plats i Oskarström efter årskurs 6.

Politikerna i nämnden har beslutat att ställa sig bakom förslaget.

– Detta är det bästa sättet för oss att bedriva den pedagogiska processen, sedan ligger det hos fastighetskontoret och samhällsbyggnadskontoret att planera för hur det ska lösas rent lokalmässigt, säger ordförande Lovisa Aldrin (L).

Hon betonar att det inte kommer att ske några förändringar på skolorna nu, utan att beslutet enbart handlar om hur man vill organisera sig i framtiden.

I utredningen som gjorts konstaterar förvaltningen också att det finns möjlighet att utöka lokalerna vid samtliga tre skolor i Oskarström för att kunna ta emot fler elever. Alternativet är att bygga en helt ny skola – till exempel i ett helt nytt, större bostadsområde.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här