Linehedsskolan blev betydligt dyrare än vad man trodde från början – medan Kärlekens skola blev mycket billigare.
Linehedsskolan blev betydligt dyrare än vad man trodde från början – medan Kärlekens skola blev mycket billigare. Bild: Jari Välitalo

Skolbyggen både dyrare och billigare än beräknat

En del blev något billigare, andra lite dyrare. Men av fem nyligen färdigställda skolbyggen är det Kärlekens skola som sticker ut mest. Slutnotan landade på hela 27 miljoner mindre än beräknat.

ANNONS
LocationHalmstad, Linehed, Kärleken, Steninge||

Skolbygge efter skolbygge färdigställs i Halmstads kommun som de senaste åren har jobbat hårt för att bygga ikapp och kunna avveckla de paviljonger som man tvingats hyra in när elever och barn inte fått plats i permanenta lokaler.

Slutnotan för fem av dessa byggen har nu redovisats för politikerna i fastighetsnämnden (se bildspel längre ner). Totalsumman ligger på över 440 miljoner kronor.

27 miljoner billigare

Oftast landar kostnaden inom den femprocentiga avvikelse som anses rimlig. Men för Linehedsskolan spräcktes budgeten rejält på grund av att vatten- och fuktskador upptäcktes som fördyrade bygget.

I ett annat fall – Kärlekens skola med plats för 540 elever – blev slutnotan hela 27 miljoner lägre än beräknat.

ANNONS

Förklaringen uppges vara att kommunen inte i närtid har producerat något i den här omfattningen och därför inte hade något likvärdigt att jämföra med. Samt att upphandlingen gjordes i ett läge då marknaden var gynnsam.

– Vi verkar på en öppen och fri marknad och i bland blir det helt enkelt lägre kostnader, säger Carl-Johan Berthilsson (M), ordförande.

Fler byggen på gång

Ytterligare skolbyggen är på gång i kommunen. Just nu pågår renovering av Getingeskolan och om- och tillbyggnad av tre skolor – Kvibilleskolan, Nyhemsskolan och Östergårdsskolan – i syfte att skapa fler elevplatser. Bygget av Kattegattgymnasiets andra etapp pågår också.

Dessutom ska en ny F–3-skola byggas på Fyllinge med plats för 300 elever. Kostnaden beräknas landa på över 110 miljoner.

En ny storskola ska också byggas i det nya bostadsområdet Ranagård. Det blir en F–9-skola inklusive särskola, med plats för nästan 900 elever. Just nu pågår planering av hur skolan ska utformas.

Bild: Jari Välitalo

Linehedsskolan – kostnad: 117 miljoner

0
Skolan har byggts om och till i syfte att öka kapaciteten från 180 till 300 elever. Från början fanns en budget på 80 miljoner. När omfattande vatten- och fuktskador upptäcktes fick ytterligare pengar skjutas till vid två olika tillfällen. Renoveringen stod klar i september 2020.
Bild: Roger Larsson

Sofiebergsskolan – kostnad: 53 miljoner

0
Skolan har byggts om och till för att öka kapaciteten från 200 till 300 elevplatser. Budgeten för projektet låg på 55 miljoner. Stod klar i slutet av 2019, förutom markarbeten som gjordes våren 2020.
Steningeskolan

Steningeskolan – kostnad: 64 miljoner

0
På grund av politisk oenighet har det varit olika bud om vad som skulle byggas på orten. Först var tanken en skola för 50 miljoner. Sedan ersattes detta med enbart en förskola för strax över 30 miljoner. Efter beslut i kommunfullmäktige blev det dock både en skola för 60 elever och en förskola med fyra avdelningar med plats för 80 barn. Budgeten sattes till 66 miljoner. Stod klar i mars 2020.
Bild: Jari Välitalo

Kärlekens skola – kostnad: 158 miljoner

0
En ny grundskola för årskurs 4–9 med plats för 540 elever stod klar i juli 2020. Budgeten låg på 185 miljoner.
Bild: Jari Välitalo

Engelbrekts förskola – kostnad: 50 miljoner

0
En ny förskola med fyra avdelningar och nattis för totalt 70 barn. I budget fanns 47 miljoner. Bygget uppges ha blivit dyrare än beräknat bland annat på grund av att dygnet-runt-verksamhet kräver fler och bättre väggar samt hygienutrymmen och på grund av att byggnaden behövde uppföras i två plan på ena halvan och i ett plan på andra. Ytan blev dock 19 kvadratmeter större än planerat. Stod klar i mars 2020.

LÄS MER:Ny skola på Fyllinge går loss på över 110 miljoner

LÄS MER:Bygget av ny skola blir 43 miljoner dyrare

LÄS MER:Ny förskola med nattis snart redo att öppna

LÄS MER:25 miljoner behövs för att åtgärda skador och riva hall på skola

LÄS MER:Nu har eleverna flyttat in på Steningeskolan

LÄS MER:Byggstart i juni för tre skolor

ANNONS