Skola tvingas neka barn som ska börja f-klass plats

Till hösten kommer inte alla barn på Andersberg som ska börja i f-klass att få plats på sin skola. Skolan är för trång och vissa elever hänvisas därför till andra skolor – bland annat Linehed där Nyhemsskolan tillfälligt huserar.

ANNONS
LocationLinehed, Andersberg, Fyllinge, Snöstorp, Nyhem||

För tre år sedan var Andersbergsskolan föremål för en del skriverier på grund av beslutet att den på sikt ska organiseras om och bli en F–3-skola. Föräldrar protesterade och ville i stället att den skulle byggas ut och bli en F–6.

LÄS MER:Alla tre orter får F–3 – men oklart var nya skolor hamnar

I väntan på att skolorganisationen ska sjösättas för det område där Andersberg ingår är skolan en F–5-enhet och eleverna går från och med årskurs sex över till Klaraskolan. I framtiden är tanken att eleverna ska få plats på den planerade 4–9-skolan i Snöstorp.

15–20 barn får inte plats

Men nu har nya hinder dykt upp. Andersbergsskolan är för trång och kommer inte att ha plats för alla barn som vill börja f-klass till hösten. Totalt handlar det om cirka 15–20 barn, varav ett antal dock brukar söka en annan skola utanför området, uppger planeringschef Stefan Agmarken.

ANNONS

– Det gör att vi behöver placera elever utanför elevområdet, på närliggande skolor på Fyllinge, i Snöstorp och på Linehed, säger Lovisa Aldrin (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Det handlar om små barn och ni brukar ju säga att det är viktigt att just små barn får plats i sitt närområde?

– Ja, men är det fullt så är det fullt. Det går inte att flytta eller splittra en hel klass och det handlar inte heller om en hel f-klass utan om att klasserna skulle bli för stora. Vi anser inte att det är bra att fylla skolan till max. Både förvaltningen och rektorerna tycker att det här blir den bästa lösningen.

Paviljonger ses inte heller som ett alternativ, med ungefär samma förklaring – det vill säga att det inte rör sig om en hel klass och man inte vill trycka in för många elever på skolans utrymme.

Gäller kommande läsår

Beslutet att erbjuda Andersbergselever plats på skolor i närområdet gäller kommande läsår. Hur det blir därefter är oklart.

– Det vi vet just nu är att det är för många elever som ska börja förskoleklass, det har flyttat in fler i området än vad prognoserna sagt, säger Lovisa Aldrin och tillägger:

ANNONS

– För de elever som börjar f-klass på annan skola i närområdet gäller att vill man gå kvar på den skola man börjat på så får man det, och vill man efter det läsåret beslutet gäller söka sig till Andersbergsskolan så kan man göra det.

Enligt Stefan Agmarken har, i motsats till Andersberg, både Linehedsskolan och Nyhemsskolan färre sexåringar i höst än vad prognosen förutspådde. Trots att skolorna numera huserar tillsammans på Linehedsskolan – Nyhemsskolan i paviljonger – och delar skolgård kommer plats att finnas här, uppger han och hänvisar till att skolgården har utökats.

LÄS MER:Stor oro när 500 barn trängs in på Linehedsskolan

Nyhemsskolan beräknas vara färdigrenoverad i juni 2022. När den planerade 4–9-skolan i Snöstorp kan stå färdig är däremot mer oklart. Detaljplanen ska dock upp för beslut om samråd i början av mars.

LÄS MER:Delade meningar om ny storskola i Snöstorp: ”Vi vill stoppa detta nu”

ANNONS