Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Skogsäventyr med allemansrätten som tema

Har du sett en råtta i människostorlek smyga runt på Galgberget? Det är Allemansråttan som med hjälp av sina kompisar korpen Kaj och ekorren Kurre lär barn om allemansrätten.

Genom ett äventyr ska elever från Halmstads grundskolor få lära sig mer om vad man får och inte får göra i skogen. För fjärde året i rad arrangerar Halmstad energi och miljö, Hem, tillsammans med Naturskolan uppdrag för skolbarn med allemansrätten, nedskräpning och hållbarhet som tema. Projektet finansieras som ett Skapande skola-projekt och tar hjälp av skådespelare från Dramalogen.

Under hela veckan kommer tio klasser komma till Galgberget för att vara med. På tisdagseftermiddagen var det elever från särskolan på Fyllingeskolan som blev mottagna av Allemansråttan.

– Har ni hört vad som hänt? Häxan Helian har varit här och kastat skräp och förstört för mig, ropar Allemansråttan när barnen kommer.

Barn lär sig genom äventyrspedagogik

Äventyret kretsar kring fyra karaktärer som eleverna träffar och hjälper att lösa problem och uppdrag. I skogen finns den elaka häxan Helian som går runt och skräpar ner och försöker sno ägg från korpen Kaj. Barnen hjälper till att plocka upp och sortera skräpet och bygger ett nytt fågelbo enligt allemansrättens alla regler. De pratar om att man inte får bryta grenar från träden men att det finns gott om pinnar på marken att använda till det gigantiska fågelboet.

Vid en annan station finns ekorren Kurre som behöver hjälp med att bygga en säker eldplats. Hon och barnen övar också på allemansrätten genom att hänga allemanstvätten, de sorterar bort de felaktiga påståendena om vad man får och inte får göra i naturen. Efter en stunds fundering var barnen överens om att man inte får fiska var som helst utan tillstånd, däremot får man gå genom en hage om man stänger grinden efter sig.

– Det är en pedagogik som heter äventyrspedagogik som man använder sig av. Eleverna förbereder sig i skolan och de har fått brev där karaktärerna frågar om hjälp. För att de ska kunna hjälpa oss i skogen måste de ha färdigheter inom allemansrätten, berättar Kurre som egentligen heter Eva Axheden.

Demonstrerade mot den skräpiga häxan

Sist gör barnen också egna plakat. Tillsammans med Allemansråttan ska de demonstrera mot häxan så han slutar kasta skräp i skogen.

– Det handlar också om att göra sin röst hörd. Det finns ju en speciell person som gjort sin röst hörd genom att använda plakat som man kan inspireras av, nämligen Greta Thunberg, säger Kristofer Arvidsson som är skolpedagog på Hem.

En av eleverna på plats är snart elvaåriga Zushur som gärna är ute och leker i skogen, och plockar skräp om hon ser något.

– För det är inte bra för naturen, säger hon.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!