Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förbjudet området. Kapten Mogens Berger och Major Anders Holm konstaterar att ingen kan missa skyltarna om att det är förbjudet att ta sig in på Nyårsåsen utan tillstånd. Bild: Roger Larsson
Förbjudet området. Kapten Mogens Berger och Major Anders Holm konstaterar att ingen kan missa skyltarna om att det är förbjudet att ta sig in på Nyårsåsen utan tillstånd. Bild: Roger Larsson

Skjutfält ska få mer stängsel

Förekomsten av cyklister och mc-förare inne på Nyårsåsens skjutfält har minskat – men fortfarande har försvaret problem med ryttare och hundägare där. Numera polisanmäls alla som påträffas och före sommaren ska mer stängsel sättas upp.

För två år sedan skrev HP om hur Försvarsmakten varnade för att dödsolyckor med civila kan inträffa på Nyårsåsens skjutfält.

– Den som tar sig in i ytterkanten av riskområdet riskerar att träffas av en förlupen kula eller slängas av en häst som skenar vid en explosion. Med tanke på att det inte rör sig en massa personal där kan vederbörande bli liggande oupptäckt och förblöda, påpekade kapten Mogens Berger, verksamhetssäkerhetsbefäl på Lv 6.

Bakgrunden till hans oro var att alltfler obehöriga struntar i bommar och skyltarna som satts upp i skogen med 50–75 meters mellanrum.

– Det rör sig inte om turister som är obekanta med terrängen eller svampplockare som irrat bort sig i skogen, förklarade major Anders Holm, chef för övnings- och skjutfältsavdelningen vid Halmstad garnison.

Som grund för påståendet hade han inte bara samtal med dem som tagits på bar gärning, utan även fotografier från en så kallad åtelkamera där man kunde se motocrossåkare, mountainbikecyklister, ryttare och joggare.

– Problemen minskade delvis efter er artikel, men fortfarande är det alltför många som olovligen tar sig in här för att rida eller gå med hunden, säger Anders Holm i dag.

För att oron för dödsolyckor inte ska behöva bli verklighet har Försvarsmakten ökat sin rondering med bevakningspersonal som åker runt vid olika tider.

”Numera har vi även övergått till att polisanmäla alla som vi påträffar.”

– Numera har vi även övergått till att polisanmäla alla som vi påträffar. För att de ska bli fällda för beträdande av skyddsobjekt måste det förstås gå att bevisa uppsåt, så en del klarar sig genom att påstå att de inte sett någon skylt – trots att det vimlar av dem, säger Anders Holm.

– Men den ursäkten håller förstås inte andra gången vi polisanmäler samma person.

Han berättar också att det avsatts pengar till att sätta upp mer staket vid Nyårsåsen.

– Vi ska även bygga ut staketet intill Ringenäs skjutfält så att det går ut i vattnet en bit där vindsurfare tidigare tagit sig förbi, säger han och lyfter också fram att det förra året sattes upp en lampa vid gränsen till Ringenäs som lyser när det genomförs skjutningar.

Folk som bor i närheten av skjutfälten har vid diskussioner kring säkerheten hänvisat till att de vet och hör när det skjuts – och när det är säkert. Men det händer att försvaret använder ljuddämpade vapen och vid övning av sprängtjänst kan det dröja flera minuter innan laddningen smäller.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här