Flera bolag inom Mikael Andréassons nöjeskoncern har eftertaxerats efter att bolagen hävdat att de endast ska betala sex procents moms. Äventyrslandet upptaxerades, i ett ärende som ännu inte avgjorts slutligt, med drygt 930 000 kronor.
Flera bolag inom Mikael Andréassons nöjeskoncern har eftertaxerats efter att bolagen hävdat att de endast ska betala sex procents moms. Äventyrslandet upptaxerades, i ett ärende som ännu inte avgjorts slutligt, med drygt 930 000 kronor.

Skatteverket kritiserar flera bolag i Andréassons nöjeskoncern

Det var ingen överraskning för Mikael Andréasson när Skatteverket taxerade upp hans nöjesanläggning Exploria. Redan 2019 slog verket fast att bolagens sätt att betala moms inte stämmer.

ANNONS
|

Ett beslut från september 2019 visar att Skatteverket haft ögonen på nöjes- och upplevelsekoncernen en längre tid. Mikael Andréasson har i tidigare artiklar förklarat för HP att han tar kritiken från verkets skattejurister med ro.

Han beskriver att det är en tidsfråga innan det visar sig att hans och bolagens tolkning av hur mycket moms man ska betala får gehör.

LÄS MER:Mikael Andréasson räddar tivolibolagen - satsar åtta miljoner från egen kassa

Men inget är ju över förrän det vunnit laga kraft. I dagsläget vilar det fortfarande flera ekonomiskt tunga krav på flera andra av hans bolag också, utöver det som beskrivs som Europas största upplevelseanläggning Exploria i Stockholm – som krävs på närmare åtta miljoner i moms och skattetillägg vilket HP berättade om nyligen.

ANNONS

LÄS MER: Nöjeskoncern skakas efter konkursen

Halmstads Äventyrsland krävs efter beslutet i september 2019 på 936 564 kronor. Precis som i fallet med Exploria slår Skatteverket ned på att Äventyrslandet i vissa av sina verksamheter endast betalat sex procents moms. Skatteverket driver uppfattningen att de verksamheterna ska betala 25 procents moms.

Konkurrera med Astrid Lindgrens värld

Det gäller den del där äventyrsbaden ingår, i redovisningen av ärendet benämns det som vattenland med temaområden. Vid granskningen av sommarsäsongen 2018 noterade Skatteverket att man betalat sex procents moms.

I efterhand har bolaget hävdat bland annat att man lägger ned stora ekonomiska resurser på teaterlandet, att teaterparken ska ses som en friluftsteater, att det sker flera dagliga förställningar och att det är en attraktiv teaterpark som närmast kan konkurrera med Astrid Lindgrens värld och Junibacken.

Man påpekar att Äventyrslandets inriktning och styrka är just teaterföreställningarna.

Inte på något sätt jämförbar...

Äventyrslandet framhåller också till Skatteverket att delen med äventyrsbad är gratis, eftersom kommunala badet Brottet ligger på gångavstånd och förklarade vidare att Äventyrslandets tyngdpunkt ligger på teaterföreställningarna. Besökarna skulle inte betala inträde enbart för Äventyrsbadets skull, de skulle gå till Brottet. ”Den genomsnittliga besökaren betalar inträde för att få tillträde till teaterföreställningarna.”

Skatteverket ser i stället att Äventyrslandet ”...har karaktär av nöjespark och inte en kulturanläggning i form av teater.” Skatteverket slog också i beslutet in en av spikarna i kistan genom att kort och gott konstatera: ”Er verksamhet är inte på något sätt jämförbar med teaterparker som exempelvis Astrid Lindgrens värld där det spelar 33 teaterföreställningar om dagen under högsäsongens alla dagar.”

ANNONS

Skattetillägg tas ut i de fall någon medvetet lämnar oriktiga uppgifter. Av totalbeloppet som Äventyrslandet ska betala i efterhand motsvarar drygt 120 000 kronor skattetillägget.

Ärendet är ännu inte slutligt avgjort.

Europas största

Samma sak gäller för Skatteverkets beslut om företagen MegaFun i Göteborg och Örebro. Båda företagen ingår i Mikael Andréassons koncern GKM Syd AB, som försattes i konkurs strax före jul 2020. Moderbolagets skulder anges som orsak till konkursen, inte de ingående bolagens ekonomiska bärkraft.

I två separata beslut i oktober 2020 beslutade Skatteverket om att bolagen ska betala ytterligare drygt två miljoner kronor i moms och skattetillägg. MeguFun i Örebro beskrivs som Europas största inomhuslekland och precis som i fallet med Exploria anser Skatteverket att man gjort fel som endast betalat sex procents moms på intäkter bland annat från inträdet och förklarat det med att man tillhandahåller idrott. I korthet anser Skatteverket att barnkalas, nöjesbad och trampolinparken ska betraktas som förströelse och lek, snarare än idrott och fysisk träning.

Kritiken mot den ekonomiska redovisningen för MegaFun i Göteborg gäller samma sak.

Ägaren ”inte orolig”

När Hallandsposten bad om Mikael Andréassons uppfattning förklarade han i den tidigare artikeln om Exploria att situationen är något som han varit med om förut och att hans bolag också fått rätt mot Skatteverket förr:

ANNONS

”Vi har de bästa revisorerna, vi gissar inte.Vi kommer att överklaga och det kommer att ta några år, men vi kommer att vinna och sedan kan vi fira med tårta.”

Han påpekade också att det bara var att gå in på Skatteverkets hemsida för att få se vad det är som gäller.

”Det kommer att visa sig att vi får rätt. Jag är inte orolig.” sade han.

ANNONS