Skärpta straff för grillkolsmugglare

De två Halmstadbor som dömdes i den uppmärksammade cannabis- och grillkolshärvan vill blir frikända, men hovrätten skärper i stället straffen.

ANNONS
|

Nyheten blev nationell med tanke på den stora mängden cannabis som smugglades, och inte minst för den metod som tulltjänsten använde för att stoppa brottet.

Det var vid en kontroll efter Öresundsbron som tullen upptäckte att en av lastbilarna inte var packad med det chauffören påstod att den var packad med. I stället var där 147 kilo cannabis. Det har ett gatuvärde om 17 miljoner kronor.

I stället för att gripa chauffören där och då bytte tullen ut cannabisen mot grillkol. De följde sedan efter lastbilen hela vägen upp till Halmstad.

På en parkering vid ett industriområde i Fyllinge mötte två Halmstadbor upp chauffören. De började tillsammans att lasta av lådorna, men visste ännu inte att innehållet var utbytt.

ANNONS

De greps när de var på väg därifrån.

Tingsrätten dömde de båda Halmstadborna till fleråriga fängelsestraff för försök till grovt narkotikabrott. Den ene fick fyra år och en månad. Den andre 3 år och 11 månader.

De båda Halmstadborna har hela tiden hävdat sin oskuld. ”Jag har blivit lurad”, har den ene deklarerat. Den andre har sagt att han känt sig orolig för sin familjs säkerhet.

LÄS MER:Halmstadborna i förhören: ”Vi hade ingen aning”

När målet nådde hovrätten ville de båda frikännas. I andra hand ville de att straffen skulle sänkas.

Resultatet blev det motsatta. Hovrätten lade i stället på ytterligare en månad på vardera fängelsestraff.

Hovrätten är precis som tingsrätten övertygad om att Halmstadbornas roll varit begränsad till en liten del i ett större kriminellt nätverk. De tror dock inte att Halmstadborna haft någon kunskap eller information om nätverket.

Domen kan överklagas en gång till. Det blir i sådana fall upp till högsta domstolen att avgöra skuldfrågan.

ANNONS