Semesterpussel. Under sommaren är det omkring 1 300 sjuksköterskor på länets två sjukhus som ska ha semester samtidigt. Bild: Emma Hasselgren/arkiv
Semesterpussel. Under sommaren är det omkring 1 300 sjuksköterskor på länets två sjukhus som ska ha semester samtidigt. Bild: Emma Hasselgren/arkiv

Sjuksköterskor får fortsatt jobb i höst

Bemanningsläget var bättre i sommar mycket tack vare att fler valt att förskjuta sina semestrar. Inför hösten finns det goda chanser till förlängning för de sjuksköterskor som vill och kan jobba kvar.

ANNONS
|

Inför sommaren var man från Region Hallands sida försiktigt optimistisk angående bemanningsläget på länets sjukhus i år. Och den bilden står sig.

– Totalt sett är det bättre på så sätt att belastningen har varit jämnare, säger Mats Bunse, biträdande personalchef på Hallands sjukhus, men inflikar att det fortfarande återstår några veckor av sommaren.

Från fackets sida konstaterade man att bemanningen rent arbetspassmässigt såg okej ut inför sommaren, men flaggade samtidigt för att det inte fanns kapacitet för ifall personal skulle bli sjuk.

Att bemanningsläget blivit bättre i år beror till stor del på att fler har valt att skjuta upp sin semester. Mer specifikt har 284 medarbetare på sjukhusen i Varberg och Halmstad valt att flytta fram sin semester till efter sommaren, vilket är drygt 100 fler än förra året.

ANNONS

Dessutom har något fler pensionärer och föräldralediga valt att komma in och jobba en period under sommaren. Mats Bunse säger sig också ha en känsla av att sommarpersonalen har varit friskare i år, men han har inga siffror på det.

Att sjuksköterskor skjuter fram sin semester, är det en lösning eller ett plåster?

– På ett sätt är avdelningarna väldigt tacksamma, men det blir en utmaning för de ska ha semester i höst i stället. Jag lämnar det till andra att svara på. Men det är en del av lösningen och vi får leva med det, säger Mats Bunse.

Hur ser bemanningen ut inför hösten?

– Alla sjuksköterskor som vill och kan får stanna.

Rör det sig om vikariat eller blir de erbjudna fasta tjänster?

– Det är upp till dem. En del kanske bara vill stanna en tid, säger han.

Enligt Mats Bunse är det framför allt akutmottagningarna på båda sjukhusen som har haft hårt tryck.

Vårdförbundet, som har gjort arbetsplatsbesök på flertalet avdelningar på sjukhuset i Halmstad hittills, instämmer i det. Men även förlossning och BB samt opererande avdelningar har haft mest att göra. Samma gäller för de som samordnar och hittar vårdplatser.

Enligt Camilla Henningsson, ordförande för Vårdförbundet i Halland, är situationen bättre än de trodde.

ANNONS

– Vi upplever att regionen har varit inlyssnande och har försökt hitta intressanta lösningar, säger hon.

Men samtidigt är Camilla Henningsson kritisk till att sjuksköterskor lockas med en bonus för att skjuta fram semestern. Tar man inte ut sin semester under sommarmånaderna juni – augusti har man i praktiken bränt sin rätt till ledighet enligt semesterlagen.

– Vi har sålt semestrarna. Har man inte skrivit avtal om semester en annan tid är det på chefens goda vilja om man får ledigt eller ej, säger Camilla Henningsson.

ANNONS